Ficóék ügyvéde sem valószínű, hogy megússza – az ügyész indítványozta Para előzetes letartóztatását

2022. április 22. - 10:52 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze indítványt nyújtott be a Speciális Büntetőbírósághoz (ŠTS) Marek Para ügyvéd előzetes letartóztatásának elrendelésére – erősítette meg a TASR hírügynökségnek Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője.

Ficóék ügyvéde sem valószínű, hogy megússza – az ügyész indítványozta Para előzetes letartóztatását
Marek Para (Fotó: TASR)

Kudjáková közölte, hogy az ügyész kollúziós fogságot kér az ügyvédre. Erre szerinte azért van szükség, mert fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított befolyásolhatja a tanúkat, a szakértőket, a további gyanúsítottakat, tehát akadályozhatja az eljárás folyamatát.

A Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK) korábban úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy ha egy ügyvédet őrizetbe vesznek, megkezdi börtönbüntetése letöltését, illetve ha az elsőfokú bíróság szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek találja, ügyvédi tevékenységét automatikus felfüggesztik.

A jogerős döntés meghozataláig a kamara felfüggesztheti az ügyvédi tevékenység gyakorlását akkor is, ha egy ügyvéd ellen büntetőeljárás indul. „Az ügyvédi tevékenység felfüggesztéséről szóló döntés általában a büntetőeljárás idején születik meg, miután az érintett ügyvéd büntetőeljárással kapcsolatos panaszát elutasították" - tette hozzá a SAK irodája. A konkrét, folyamatban levő ügyről nem nyilatkozott a kamara.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze csütörtökön indítványt nyújtott be a Speciális Büntetőbírósághoz Robert Kaliňák volt belügyminiszter előzetes letartóztatására vonatkozóan is.

Az ügyész csütörtökön egyúttal indítványozta Maroš Žilinka főügyésznél, hogy adja hozzájárulását a Robert Fico volt miniszterelnök őrizetbe vételéhez szükséges kérvény beadásához. Hogy Žilinka miképp dönt, egyelőre nem tudni.

A ÚŠP tájékoztatása szerint a NAKA nyomozója Robert Ficót, a Smer-SD elnökét, és Kaliňákot bűnszövetkezet létrehozásával, támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaélés bűntettével, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsítja.

Mint ismert, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szerdán reggel őrizetbe vette Robert Kaliňákot. Ficót egyelőre nem vették őrizetbe, ahhoz az Alkotmány szerint a parlament beleegyezése szükséges, mivel Kaliňákkal ellentétben parlamenti képviselő. Mindkettőjüket bűnszövetkezet létrehozásával, támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaélés bűntettével, valamint adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsítják. Az eset a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi üggyel függ össze.


(TASR/para)