Haščák kész tények elé állította az államot: vagy bocsánatot kérnek tőle, vagy több millió eurót fizetnek neki

2022. március 28. - 16:09 | Belföld

Jaroslav Haščák bocsánatkérést vagy több millió eurós kártérítést követel, amiért állítása szerint törvénytelenül tartották őt vizsgálati fogságban.

Haščák kész tények elé állította az államot: vagy bocsánatot kérnek tőle, vagy több millió eurót fizetnek neki
Jaroslav Haščák (Fotó: TASR)

Peter Kubina, Haščák jogi képviselője szerint kliense nyilvános bocsánatkérést kér az igazságügyi és a belügyminisztériumtól, valamint a Főügyészségtől. Emellett vagyoni követeléseket is érvényesít 13 496 724 és 16 829 724 euró közötti összértékben, amely az elmaradt haszonból, a büntetőeljárás költségeiből, valamint a nem vagyoni kár kielégítéséből áll. Kubina szerint igénylésének jelentős részét a Penta csoportban betöltött funkciójából származó elmaradt haszon képezi.

„Amennyiben az állam elfogadja J. Haščák javaslatát a bocsánatkérésre, kész eltekinteni a pénzügyi igényléstől” – tette hozzá.

Szerinte a nyomozószervek semmilyen bizonyítékot nem mutattak be azzal kapcsolatban, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke, Ľubomír Arpáš a Gorilla-üggyel kapcsolatos felvételeket, illetve más titkos anyagot szivárogtatott volna ki Haščáknak. Kubina továbbá indokolatlannak tartja azt is, hogy Haščákot kollúziós fogságba helyezték.

Jaroslav Haščák ellen korrupció és pénzmosás miatt zajlott büntetőeljárás. Miután Szlovákia egyik leggazdagabb emberét meggyanúsították, lemondott a Penta pénzügyi csoportban betöltött tisztségeiről. Haščákot 2020 decemberében előzetes letartóztatásba helyezték, ám a Legfelsőbb Bíróság tavaly januári döntése óta szabadlábon védekezhetett.

A Speciális Ügyészi Hivatal tavaly májusban emelt vádat Ľubomír Arpáš ellen hatalommal való visszaélés, pénzmosás és korrupció bűntette miatt. A Babylon fedőnevű rendőrségi akció keretén belül vették őrizetbe tavaly novemberben, az ügyész pedig indítványozta az előzetes letartóztatását.

Tavaly augusztusban a Főügyészség eltörölte a Jaroslav Haščák meggyanúsításáról szóló korábbi döntést, de az Arpáš és felesége elleni vádat is ejtették a Gorilla-ügyben.


TASR/para