A nagy megkönnyebbülések napja a mai, Haščák és Arpáš is fellélegezhet

2021. augusztus 31. - 14:58 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész kedden eltörölte a Jaroslav Haščák meggyanúsításáról szóló korábbi döntést.

A nagy megkönnyebbülések napja a mai, Haščák és Arpáš is fellélegezhet
Fotó: TASR

A Főügyészség tájékoztatása szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke, Ľubomír Arpáš és felesége elleni vádat is ejtették a Gorilla-ügyben.

Az indoklásban az áll, hogy nem áll a bűnüldöző szervek rendelkezésére kellő mennyiségű és minőségű bizonyíték, amelyek azt bizonyítják, hogy a vádlottak elkövették a bűncselekményt.

Jaroslav Haščák ellen korrupció és pénzmosás miatt zajlott büntetőeljárás. Miután Szlovákia egyik leggazdagabb emberét meggyanúsították, lemondott a Penta pénzügyi csoportban betöltött tisztségeiről. A Gorilla-ügy kapcsán összesen három személy ellen folyik eljárás. Haščákot tavaly decemberben emiatt előzetes letartóztatásba helyezték, ám a Legfelsőbb Bíróság januári döntése óta szabadlábon védekezhetett.

A Speciális Ügyészi Hivatal májusban emelt vádat Ľubomír Arpáš, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke ellen hatalommal való visszaélés, pénzmosás és korrupció bűntette miatt. A Babylon fedőnevű rendőrségi akció keretén belül vették őrizetbe tavaly novemberben, az ügyész pedig indítványozta az előzetes letartóztatását.

Kedden a SIS exigazgatója, Vladimír Pčolinský, valamint Zoroslav Kollár vállalkozó és csődügyvéd meggyanúsításáról szóló döntést is törölték.


(TASR/para)