Kiderült, mi az, amivel legújabban vádolják a titkosszolgálatok fogságban rakott exfőnökét

2021. április 23. - 11:14 | Belföld

Vladimír Pčolinskýt, a múlt hónapban vizsgálati fogságba rakott, és a posztjának búcsút intő SIS-igazgatót újabb ügyben gyanúsították meg - számoltunk be a helyzetről szerdán. Péntekre kiderült, mi is ez az új fejlemény.

Kiderült, mi az, amivel legújabban vádolják a titkosszolgálatok fogságban rakott exfőnökét
Fotó: TASR

Pčolinský a gyanú szerint pénzt adott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egyik középvezetőjének, aki a gazdasági bűncselekmények felderítésével foglalkozott. Marián Kučerka - aki szintén előzetesben ül - már egy ideje együttműködik a rendőrséggel, és a vallomása szerint Pčolinský 10 ezer eurót fizetett neki, hogy ne foglalkozzon egy közelebbről meg nem nevezett nemzetközi építőipari vállalattal összefüggésben felmerült gyanúval. A SIS menesztett vezetője tagadja az új vádakat.

Kučerkát tavaly a Júdás ügyben vádolták meg, mert a gyanú szerint 25 ezer euróért cserében Norbert Bödör utasítására hanyagolnia kellett volna a Smer korábbi miniszterének -a jelenleg a Hlas képviselőjeként dolgozó - Peter Žigának az ügyét.

Pčolinskýt március 11-én, kora reggel vették őrizetbe a NAKA emberei. Azzal gyanúsítják őt, hogy Boris Beňával, a SIS volt igazgatóhelyettesével együtt 40 000 euró értékben kenőpénzt fogadtak el Zoroslav Kollár vállalkozótól és csődügyvédtől. A vállalkozó cserébe állítólag azt kérte, hogy az SIS ne figyelje meg őt.

Azóta egy újabb konfliktus körvonalazódik a koalíción belül: két kormánypárt - a Boris Kollár vezette Sme rodina és az Andrej Kiska exállamfő alapította Za ľudí azon kapott össze, hogy milyen sokáig lehet valakit előzetes letartóztatásba helyezni. Kollárék a Szlovák Információs Szolgálat volt igazgatójának, Pčolinskýnek a márciusi letartóztatása után kapták fel ezt a témát, mert úgy vélik, az emberük ártatlan, mint a ma született bárány. És ha már a kegyetlen hatóságok előzetesbe rakták a pártfogoltjukat, kutya kötelességüknek érzik úgy módosítani az idevágó törvényt, - akár az ellenzéki Smerrel is karöltve - hogy az megfeleljen Pčolinskýnak, meg annak a díszes társaságnak is, amelyiket Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány, Dušan Kováčik korábbi speciális ügyész és Monika Jankovská exbíró neve fémjelez.

(Aktuality/para)