Kuciak-gyilkosság: Kezdődik Szlovákia történetének legnagyobb figyelemmel kísért büntetőpere

2020. január 13. - 07:37 | Belföld

Hétfőn, január 13-án megkezdődik Szlovákia történetének legnagyobb figyelemmel kísért tárgyalássorozata, Ján Kuciak és kedvese, Martina Kušnírová meggyilkolásának büntetőpere.

Kuciak-gyilkosság: Kezdődik Szlovákia történetének legnagyobb figyelemmel kísért büntetőpere
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A hétfői tárgylás kilenc órakor veszi kezdetét, reggel hét előtt a SME tudósítása szerint azonban már a helyszínre, a Specializált Büntető Bíróság bazini épületébe szállították a gyanúsítottakat, Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást. Kočnert a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják, aki közvetlenül Zsuzsovát bízhatta meg a végrehajtók felkutatásával, ő pedig Andruskó Zoltánhoz fordult ez ügyben. Andruskó a letartóztatása után a kezdetektől együttműködött a rendőrséggel, ezért az ő ügyét külön tárgyalás alá vonták, ő pedig vádalkut kötött az ügyésszel, amit a bíróság elsőre nem fogadott el, szigorítást javasolt, amibe pedig Andruskó végül belement.

A gyilkosság közvetlen végrehajtásával Miroslav Marčeket és Szabó Tamást vádolják, de nem ez az egyedüli bűntény, amiért felelniük kell a most kezdődő perben. Őket ugyanis Molnár Péter gútai vállalkozó 2016 telén történt meggyilkolásával is gyanúsítják.

A per mindegyik vádlottját 25 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

A perben egyelőre kilenc tárgyalási napot írtak ki, de bizonyára tovább fog tartani. A héten hallgatják meg az első tanúkat, akik között van maga Andruskó, valamint Peter Tóth és Miroslav Kriak, utóbbiak Kočner megbízásából újságírókat figyeltek meg. Hétfőn hallgatják meg Silvia Molnárovát és Viktória Langerovát, akik a Molnár-gyilkosság sértettjei, a meggyilkolt férfi hozzátartozói.

A tárgyalásokat a bíróság Igazságügyi Akadémiáján tartják, ahol rendelkezésre állt e célra egy 100 fő befogadására alkalmass tárgyalóterem. A szenátust Ružena Sabová bírónő vezeti.

A gyilkosság felderítését végző, kezdetben 82 tagú nyomozócsoportot Peter Juhás vezette, létszámukat később 39-re csökkentették. A vádemelési javaslatot Vladimír Turan ügyész nyújtotta be, rajta kívül az esetet felügyeli Juraj Novocký ügyész is.

(SME/Denník N)