Lényeg Hidegzuhany vár ránk, de még az is drágább lesz, mint most

2022. szeptember 22. - 19:57 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Hidegzuhany vár ránk, de még az is drágább lesz, mint most
Lesz víz, de sokba fog kerülni (Fotó: Paraméter - illusztráció)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Az egekbe szökő energiaárak kapcsán mostanáig csak a dráguló gázról és villanyról hallottunk, csütörtökön azonban hidegzuhanyként ért bennünket a hír, hogy a vízért is sokkal többet kell majd fizetnünk, mint eddig.

Elektromos áram nélkül ugyanis képtelenség eljuttatni a vezetékes vizet a háztartásokba. Ugyanez érvényes a szennyvíz eljuttatására a víztisztító állomásra, amelynek ugyancsak energiaigényes a működtetése.

Azt még nem tudni, mennyire lesz drága mulatság megnyitni a vízcsapot jövőre, de annyi már kiszivárgott, hogy a vízművek kaptak árajánlatot a három legnagyobb áramszolgáltatótól. Ez az ár pedig állítólag a mostani tízszerese. Ez persze még nem jelenti automatikusan azt, hogy a vízművek egy nullát biggyeszt a vízszámlánk végösszegéhez, azonban az világos, hogy az állam beavatkozása nélkül még az ivóvíz is megfizethetetlenné válhat.

Majd Remišová elintézi

És ha már itt tartunk, a vízügyi vállalatok vezetőit nemcsak a dráguló ivóvíz miatt veri ki a hideg veríték, hanem az is komoly gondot okoz nekik, hogy már karbantartásra is alig futja a büdzséjükből, nemhogy fejlesztésre.

Holott a vízvezetékrendszer bővítésére is nagy szükség lenne, hiszen csak a Lévai járásban 27 olyan település van, amely nincs rácsatlakoztatva a vezetékes ivóvízrendszerre.

A Nyugat-Szlovákia Vízgazdálkodási Vállalat vezetői csütörtökön Boris Kollár házelnöknek adták elő gondjaikat. A Sme rodina elnöke nyilván annyira ért a vízügyi kérdésekhez, mint mondjuk a bauxitkitermeléshez, de milyen házelnök lenne, ha nem tudna legalább ígérni valamit. Kollár csípőből megígérte, hogy a vízügyi gondokkal kapcsolatban egy virtigli szakemberhez fordul.

„Beszélek Veronika Remišová miniszterelnök-helyettessel, hogyan lehetne megoldani a helyzetet“ – mondta a találkozón Kollár.

Máris megnyugodtunk.

Kollár vizet prédikált

Nehéz eldönteni, jó hír-e vagy rossz, hogy hamarosan olcsóbb lehet a bor, mint a víz. Ezt a víziót vázolta fel ugyanis csütörtökön a már idézett Boris Kollár házelnök, aki szerint az államnak minél gyorsabban meg kell szabnia az energiaárak felső határát, még akkor is, ha ehhez a „megszokottól eltérő” intézkedésekre lesz szükség.

A „megszokottól eltérő” kormányzásból már mostanáig is adtak némi ízelítőt Kollárék, ennek fényében csak remélhetjük, hogy legalább az energiaárak befagyasztása összejön ennek az eresztékeiben recsegő-ropogó kormánykoalíciónak.

A növekvő energiaárak kapcsán a házelnök a kelet-szlovákiai vízügyi vállalatot hozta fel példaként. amelyik évente eddig körülbelül 6 millió eurót fizetett az áramért, az új évtől pedig 6 helyett 56 millió eurót kellene fizetnie. „Lassan oda jutunk, hogy talán olcsóbb lesz a bor vagy a vodka, mint az ivóvíz” – jelentette ki Kollár.

Sme obštrukcia

A házelnöknek a hangzatos ígéreteken és frappáns hasonlatokon kívül ma még futotta egy izmos parlamenti obstrukcióra is: a Sme rodina képviselői az ellenzékkel szövetkezve elérték, hogy csak a jövő héten kell szavaznia a törvényhozásnak a büntetőtörvénykönyv elhíresült 363-as paragrafusának módosításáról. Ez az, amely lehetővé teszi a főügyésznek, hogy önhatalmúlag megszüntesse az eljárást bizonyos esetekben.

Márpedig Kollárék malmára hajtja a vizet, hogy Maros Žilinka főügyész már többször élt ezzel a lehetőséggel, így az ő embereiknek egyelőre nem görbülhetett hajuk szála sem.

A Sme rodina képviselői az ellenzékkel közösen blokkolták a parlament munkáját, amikor a törvényhozás napirendjéről szavaztak, maga a házelnök sem nyomta meg a gombot, vagyis hozzájárult az obstrukcióhoz. A Smer-SD, a Hlas-SD és a független képviselők egy részének szavazataival a Sme rodinának már szerdán is sikerült megakadályoznia az OĽaNO módosításának jóváhagyását, amely korlátozta volna a 363-as paragrafus főügyész általi használatát.

Ezek után már csak ingathatjuk a fejünket Eduard Heger mai nyilatkozatát hallva. A kormányfő ugyanis egy rádióinterjúban azt találta mondani, hogy a kisebbségben működő kormány is „képes folytatni a megkezdett reformokat”.

Ez az ember egy másik bolygón él.

Juhász László

Címkék: LÉNYEG