Lényeg Olyan nagy szarban vagyunk, hogy már a lócitromból is megpróbálunk meleget kifacsarni

2022. szeptember 29. - 21:31 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Olyan nagy szarban vagyunk, hogy már a lócitromból is megpróbálunk meleget kifacsarni
Illusztráció (wikipédia)

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Igor Matovič egyelőre marad a posztján. Na nem azért, mert a parlamenti többség felsorakozott volna az állandóan áskálódó pénzügyminiszter mögött. Csupán annyi történt, hogy az OĽaNO vezetője olyan sokáig szidta az ellene bizalmatlansági indítványt kezdeményező korábbi koalíciós partnerét, hogy abba belebetegedett az egyik kormánypárti képviselő. És így meg elmaradt a szavazás.

Sziréna hangja mentette meg ma Matovičot

Matovič csütörtökön órákon keresztül ócsárolta Sulíkékat, azonban a poén az, hogy ennek ellenére továbbra is kormányozna a kabinetből kiutált liberálisokkal. A legerősebb kormánypárt irányítója a mai produkciójával az újságírókat sem kímélte. Szerinte a média bevédi Sulíkot, mert az egy SaS - PS - Hlas összetételű kormányt szeretne látni. A pénzügyminiszter odáig ment, hogy a Sulíkot „támogató” zsurnalisztákat Hitler médiájához hasonlította. Annyira belelovalta magát, annyira megeredt a nyelve, hogy aztán a délelőtti voksolást délutánra halasztotta a házelnök. Aztán pár órával később, néhány perccel az indítványról való szavazás előtt hirtelen félbeszakadt a parlament munkája, mert rosszul lett az OĽaNO egyik magyar nevű parlamenti képviselője, akihez mentőt kellett hívni.

Kedden veletek ugyanitt

Az emiatt jövő hét keddre áttett szavazás kimenetele azonban még mindig kétesélyes. Tulajdonképpen a szélsőséges ĽSNS listáján bejutott, de már függetlenként jegyzett három képviselőn - az úgynevezett Taraba-trión - múlik Matovič sorsa, akik eddig tucatnál is többször próbáltak leváltani kormánytagokat, ebből kétszer magát a pénzügyminisztert. Sulík úgy látja, most, amikor amikor ez a hármas fogat tényleg kipenderíthetné az OĽaNO első emberét a minisztériumából, akkor tartózkodni fog, amiből szerinte valószínűleg az következik, hogy a háttérben már régen kötöttek valami gyanús megállapodást. De ha majd kedden elsül a kapanyél, és mégis leváltanák a pénzügyért, akkor Sulík kész tárgyalni a miniszterelnökkel a visszatérésükről a kormányba. És amennyiben Matovič a helyén marad, akkor a liberálisok kegyet gyakorolnak, és már nem fogják újra kezdeményezni a leváltását. Az SaS úgy látja, így majd lezárul az a korszak, ami azzal az elhatározásukkal kezdődött, hogy otthagyják a kabinetet, ha a bajkeverő Igor Matovič a kormányban marad.

Így néz ki, ha elszabadulnak az árak

Közben csütörtökön egy csomó olyan hír futott be, ami az elszabaduló árakkal függött össze. Itt van mindjárt az, amelyik ezek közül talán még a legkevésbé kellemetlen, azaz hogy már látszik a töréspont az ingatlanpiacon, mert vége szakad a brutális áremelkedéseknek. Ez az infláció miatt megugró hitelkamatokkal, valamint a reálbérek csökkenésével hozható összefüggésbe, ami kedvező hír azoknak, akik ingatlanvásárlást terveznek. Annak viszont senki nem fog túlzottan örülni, hogy egyre kevesebben engedhetik majd meg magunknak a csirkehúst, ugyanis az ára sokkal magasabbra emelkedhet, mint azt előzetesen gondoltuk volna. Ha a kormány nem nyúl bele a zsebébe, és nem nyújt támogatást az ágazatnak, akkor még az is elképzelhető, hogy a tojásért kétszer annyit kell fizetnünk, mint mostanság. Ez sem szívderítő információ, hogy kiderült, akár kétharmadával nőhet a cukor ára Szlovákiában, sőt az ország behozatalra kényszerül. Ahogy azt már megszokhattuk, a drágulás mögött ezúttal is a magas energiaárak állnak, az önellátóság elvesztése mögött pedig az idei gyenge terméshozam.

Megérkezett a szlovákiai válasz a magas fűtési költségekre

Az energiadili meg néha meglepő dolgokat produkál. Arra is fény derült, hogy az elmúlt hónapokban nagyobb mértékben csökkent a villamosenergia-fogyasztás Szlovákiában, mint a pandémia első hullámában. Ez azzal magyarázható, hogy a magas energiaárak miatt több cég is leállította vagy csökkentette a termelést, köztük a vágsellyei vegyiművek is. Minden azzal függ össze, hogy az Oroszországból Európába irányuló gázszállítás a minimumon van, mert Moszkva ezzel szívatja a Nyugatot, amelyik nem akar szemet hunyni a területrabló háborúja felett. A putyinos energiaválság meg arra kényszeríti az embereket, hogy kispekulálják, hogyan fűtsenek takarékosan. És már látszik is az eredménye ennek az agyalásnak. Olyan nagy szarban vagyunk ugyanis, hogy egy hazai lótenyésztő már azt is kiokoskodta, hogyan kell lótrágyából brikett készíteni. Ahogy a pénznek nincs szaga, úgy a jóféle lóféle tüzelőanyag sem lehet annyira büdös. Főleg, ha egy centjébe sem kerül az embernek.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG