"Majd' megfulladunk! Nem kérünk a mérgekből!" VIDEÓ

2019. augusztus 30. - 12:53 | Régió

A Dunaszerdahelyhez tartozó Ollétejed lakosai úgy érzik, a Dron Industries gumifeldolgozó üzeme azt veszi el tőlük, ami az élethez a legfontosabb: a tiszta levegőt.

Több mérés igazolta, hogy a faluban a mérgező fenol koncentrációja 50-szeresen lépi túl az egészségügyi határértéket. Mivel a lakosok úgy érzik, a hivatalok cserbenhagyták őket, tüntetést szerveztek és az üzem elé vonultak, ahol a gumifeldolgozó bezárását követelték.

Részletek kapcsolódó cikkünkben: Lincshangulatban vonultak az ollétejediek a gumifeldolgozóhoz, Farkasék a kapuban várták őket

Egy hónap alatt ennyi minden történt:
Egy július végén történt mintavétel alapján elvégzett mérések azt igazolták, hogy a fenol koncentrációja az ollétejedi levegőben az egészségügyi határérték 50-szeresét érik el.
Morvay György járási elöljáró kezdeményezte, hogy a kerületi székhelyű járási hivatal állapítsa meg, a DRON régi reaktorainak ugyanúgy teljesíteniük kell-e a 2015-ös normákat, mint amelyeknek az újonnan telepítendő reaktoraik nem feleltek meg, és ezért nem kaptak használatba vételi engedélyt.
Lakossági fórumot tartottak a tejediek a helyi kultúrház udvarán, ahol megjelent Karaffa Attila alpolgármester, és közölte, hogy az akkor épp szabadságát töltő polgármester, Hájos Zoltán a korábbi mérésekre hivatkozva feljelentette a gumifeldolgozót a Környezetvédelmi Felügyeletnél.
Szűk sajtótájékoztatóval egybekötött gyárlátogatásra invitálta többek között a Paramétert is a DRON vezetése. A Farkas család továbbra is tagadta, hogy tőlük származna az légszennyezés, amit a tejediek tapasztalnak, megkérdőjelezték a nyitrai labor által elvégzett mérések hitelességét és törvényességét, és saját maguk által elvégzett méréseket lobogtattak, melyekben viszont nem azoknak az anyagoknak a koncentrációját mérték, amelyeket a nyitrai labor mutatott ki a levegőben.
Néhány nappal később elkészült a nyitrai labor újabb mérési protokollja, melyet a járási hivatal rendelt meg, és amely olyan időpontban lezajlott mintavételeket is alapul vett, amikor a lakosok épp nem jelentették, hogy bűz van. Az eredmény hervasztó, ugyanos fenolból és N, N-dimetilacetamidből olyankor is az egészségügyi határérték feletti szennyezettséget mértek a levegőben, amikor épp nem különösebben érezhető a bűz.

(db)