Már egy miniszter is megvédte azt a szakembert, amelyiket Matovič leidiótázott

2021. április 10. - 16:00 | Belföld

Ján Mikas tiszti főorvos után az igazságügyi miniszter is kiállt az orosz vakcinával kritikus Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal, illetve annak vezetője mellett.

Már egy miniszter is megvédte azt a szakembert, amelyiket Matovič leidiótázott
Facebook

Mária Kolíková szerint a gyógyszerészeti szakhatóságot meg kell védeni a támadásoktól, amelyik "védi az egészségünket, és ezt azért is teheti meg, mert rátermett vezetője van". A miniszter arra szólított fel, hogy védjük meg a szakembereinket, hiszen nincsen belőlük sok.

Ahogy arról beszámoltunk, az oroszok szerződést bontottak Szlovákiával és visszakérik az országba március elején leszállított és azóta is érintetlen 200 ezer Szputnyik V oltóanyagot, mert úgy vélik, a szlovák fél tisztességtelenül járt el. Szerintük az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) egy illetéktelen laboratóriumot bízott meg a szer tesztelésével.

Az orosz vádakat a hazai szakhatóság nem érti, hiszen a Szputnyikot a Szlovák Tudományos Akadémia egyik intézetében ellenőrizték, és a két ország közötti vakcinaszerződés titkosítása miatt nem is lehetett tudomásuk arról, hogy a tudományos intézet valamilyen fura oknál fogva nem vizsgálhatná meg a gyógykészítményt. Ráadásul a szlovákiai hivatal azt is nehezményezi, hogy a Szputnyik V gyártója nem adta át az oltóanyag értékeléséhez szükséges adatok túlnyomó többségét, továbbá kiderült az is, hogy a Szlovákiába érkezett vakcinák nem azonosak azokkal, amelyeket az európai gyógyszerészeti hatóságnak küldtek ellenőrzésre. Arról meg nem is beszélve, hogy Marek Krajčí korábbi egészségügyi miniszter választotta azt a laboratóriumot, amely miatt az oroszok duzzogtak és Matovič meg idiótának titulálta a szlovák tudósokat.

Matovič - a ŠÚKL-ra célozva - csütörtökön arról írt a Facebook-oldalán, hogy a "DennikN-en keresztül az egész világon elterjesztett téveszméiknek köszönhetően az oroszok visszakérik tőlünk a vakcinákat. Gratulálok, idióták! Milliók egészségét ejtettétek túszul.“

(para)