Matovičra is rágabalyodott az a rendőrségi maffiahálózat, amelyik a Smert szolgálhatta

2020. november 6. - 09:31 | Belföld

Minden arra vall, hogy az exfőzsaru és más magasrangú rendőri vezető titkos találkozókra járt a korábban már lekapcsolt nyitra intézőemberrel, Norbert Bödörrel. Ezeken az összejöveteleken kenőpénzeket osztottak szét, valamint utasítások hangzottak el - írja a Denník N.

Matovičra is rágabalyodott az a rendőrségi maffiahálózat, amelyik a Smert szolgálhatta
Fotó: TASR

Arról, hogy a rendőrséget valójában nem a zsaruk, hanem Bödör irányította, a szlovákiai újságírók már évek óta cikkeznek. Kevesebb, mint három évvel Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után ezt már látják a bűnüldöző szervek is.

A szlovák hírportál kiderítette, hogy a korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és néhány exkollégáját, akiket csütörtökön reggel tartóztattak le, azzal vádolják, hogy valójában nem Szlovákiát, hanem a nyáron hűvösre tett Bödört szolgálták.

A most lekapcsolt személyek titkos találkozókon vettek részt Pozsonyban, ahol a Bonul biztonsági szolgálat mögött álló nyitrai üzletemberrel egyeztettek, aki utasításokat adott ki nekik és hol a tanúk szerint kenőpénzeket osztottak szét egymás között.

Minderről Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi részlegének szeptemberben letartóztatott vezetője beszélt. De rajta kívül még legalább hat másik tanúnak és vádlottnak eredt meg a nyelve erről az egész hálózatról. Köztük van a pénzügyőrség egyik korábbi vezetője, Bernard Slobodník, akit szintén csütörtökön vett őrizetbe a NAKA. Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi hivatal szóvivője szerint a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű akció keretén belül elfogott személyeket bűnözői csoport alapításával és támogatásával, korrupcióval, valamint hivatali hatáskörrel való visszaéléssel gyanúsított meg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója. Tizenhárom ember tartozott ebbe a bandába, amelyiknek az élén Bödör állt.

Tibor Gašparon és Slobodníkon kívül ebbe a díszes társaságba tartozott a szintén a napokban előállított Dušan Kováčik speciális ügyész, a NAKA korábbi vezetője, Peter Hraško és a Nemzeti Korrupcióellenes Egység egykori irányítója, Róbert Krajmer is.

A befolyásos hatósági személyekből álló kupaktanács legalább 2012-től működött, és arra törekedtek, hogy a politikai küzdelem során olyan előnyöket biztosítsanak maguknak, amelyek bebetonozzák a hatalmukat.

A vád szerint

a csapatnyi befolyásos férfi jogosulatlanul kutakodott különböző személyek után, akik megfigyelések és lehallgatások segítségével szereztek információkat a kiszemeltek magán- és családi életéről, valamint a munkahelyi dolgairól is. Állítólag 2015-ben is így figyelték meg az olyan, akkor még ellenzéki képviselőket is, mint Igor Matovič és Daniel Lipšic.

Bödörék illegálisan szereztek információkat a különféle vállalatok üzleti tevékenységéről, és az adótitkokhoz is simán hozzáfértek. Aztán a megkaparintott adatok alapján megzsarolták az üzletembereket, hogy fizessenek nekik, ha békét akarnak. Ha az érdeküket szolgálta, nem kezdtek vizsgálódni, amikor több súlyos bűncselekmény gyanúja merült fel, valamint a gazdasági szempontjaik szerint befolyásolták a különféle büntetőeljárásokat.

A bűnözői csoport tagjai minden információt lepasszoltak Bödörnek, aki a nyomozók szerint "azokat illetéktelen személyeknek továbbította, jellemzően a Smer párt tagjainak érdekében, akik így indokolatlan előnyökhöz jutottak a politikai harc folyamán".

A vád szerint szó esik a rendőröknek szánt kenőpénzekről is. Az alacsonyabb szinten dolgozó zsaruk körülbelül 5 ezer eurót kaptak, de például Slobodník elismerte, hogy ő havonta 10 ezer eurót rakhatott zsebre és egyik alkalommal több mint 100 ezer euró is a markát ütötte.

A maroknyi fontos ember Pozsonyban egy titkos helyen, a Bödörékhez tartozó Bonul cég tulajdonában lévő épületben szoktak találkozni, ahol politikailag érzékeny ügyeket is megtárgyalgattak - például Andrej Kiska exállamfő adóügyeit, Juraj Široký, Smerhez közel álló nagyvállalkozó dolgait vagy az agrárkifizető ügynökséggel kapcsolatos kérdéseket.

(DenníkN)