Mintha Magyar Hupikék Törpikék lenne a nevük, a Szövetség "magyarosítása" pont annyit segítene a párton - interjú Simon Zsolttal

2022. szeptember 6. - 14:41 | Belföld

A Magyar Fórum elnöke szerint rohanunk az előrehozott választások felé, mivel Igor Matovič mindenhol zavaró tényező. Az embernek meg borsódzik a háta, hogy mi jöhet ezután. Közben a Fórumot melegebb éghajlatra küldte a hazugságra alapozó Szövetség, pedig még januárban Simon naivan hitt abban, hogy megyei szinten lehet köztük valami. Ez nem jött össze, de így is találkoztak a félúton: míg a Magyar Fórum a nulláról indulva lépeget felfelé, a Szövetség meg fentről araszolgat lefelé. És a "gyimesiskedéstől" sem riad vissza. De a tapasztalat azt mondatja a pártelnökkel, hogy van olyan, amit Bugár Béla produkál, és azt nem dobhatjuk ki az ablakon.

Mintha Magyar Hupikék Törpikék lenne a nevük, a Szövetség "magyarosítása" pont annyit segítene a párton - interjú Simon Zsolttal
Fotó: Cséfalvay Á. András

Január elején beszéltünk utoljára, még bőven a szájmaszkos, omikronos időkben, amikor nem dúlt háború a szomszédban. És a szlovák kormány meg egy fokkal stabilabb volt, mint most, amikor az SaS-es miniszterek egymás után hagyják el kormányt. Hogyan látja, egy kisebbségi kormány tud-e majd normálisan működni vagy rohanunk az előrehozott választások felé?

Bizony, rohanunk abba az irányba. Ez a kisebbségi kormányzás egy óriási hiba és veszélyt rejt magában. Gondoljuk csak bele, hogy a ĽSNS-t otthagyó Jozef Šimkóból is most kormánypárti képviselő vált, tehát majd ennek a kormánynak biztos, hogy olyan támogatói is lesznek, akik fasisztákból vedlettek át más párt politikusává. Ez meg fog felelni ennek az országnak? Hány szavazásnál lesz fontos, hogy a fasiszták hogyan szavaznak? Továbbra is leül Matovič tárgyalni ezekkel, ahogy két hónappal ezelőtt is, az inflációellenes csomag jóváhagyásakor? Amikor a fasiszták feltételeit is bele kellett dolgozni a javaslatba?

Šimko már legalább egy éve elpártolt Kotlebáéktól, és most már Boris Kollár "családi" képviselője.

Erre azt kérdezem, hányan fogják még őt követni? Hány olyan fasiszta lesz, akinek a gatyamadzagjától fog függeni ez a kormánykoalíció?

Ez menthetetlenül új választások kiírásához vezet?

Azért is látom így, mert Igor Matovič nem hajlandó távozni, és így nem biztosít teret arra, hogy valamiféle stabilitás legyen.

Mennyi a valószínűsége, hogy otthagyja a posztját fél éven belül? Vagy, hogy úgy dönt, elmegy a fenébe.

Nulla. Azért, mert miniszterként még távozhat is, de aztán visszatérve a parlamentbe ugyanazokat a hibákat követné el, mint a kormány tagjaként.

Szóval mindegy, hol lesz az OĽaNO elnöke, a kabinet részeként, meg a törvényhozás tagjaként ugyanannyi galibát okozna?

Ő maga a probléma. Aztán itt van még Eduard Heger kormányfő, aki kifelé egy jóarcú miniszterelnök, de nagyon gyenge vezető. Neki kellett volna erőteljesebben fellépni, elvégre a végrehajtó hatalmat úgy hívják, hogy Heger-kabinet. De ezek úgy viselkednek, mintha még mindig Matovič irányítaná az országot. Tehát amíg el nem jutunk a választásokig, addig itt lesz velünk ez a pártelnök.

Ezekre a választásokra mikor kerülhetne a sor?

A Magyar Fórum szempontjából minél később, annál jobb. Azonban az ország szempontjából meg lehet, hogy ez pár hónapon belül bekövetkezhet.

Jól értem, az ország szempontjából az előrehozott választás jobb lenne?

A jelenlegi kormány nagyon instabil...

És annyira, hogy akár egy Smer-közeli formáció hatalomra kerülése is kedvezőbbnek tűnik?

Az nem lenne jobb, és borsódzik is a hátam, ha erre gondolok, de látni kell, az embereknek elege van ebből a bizonytalankodásból, közben meg emelkedik a gáz és a villany ára, meg az élelmiszereké is, tehát a megélhetés egyre nehezebb. Közben meg az egyszerű polgár azt látja, hogy azok a politikusok, akik arra hivatottak, hogy a helyzetet kezeljék, inkább önös céljaikkal foglalkoznak, hogy mondjuk ki, melyik széken ül, illetve ki kinek, mit nyom le a torkán, és azt is látni, hogy sehol sem az emberek problémái állnak az első helyen.

Egyelőre az előrehozott választások nincsenek napirenden, ellentétben az összevont önkormányzati választásokkal, ami október végén vár ránk. Hogyan áll a készülődéssel a Magyar Fórum?

A vártnál jobban állunk, hiszen a két évig tomboló Covid idején istenigazából építkezni nem lehetett, de ennek ellenére most több mint 60 településen indítunk képviselőket, és több mint 170 jelöltünk van. Lefedjük az ország déli részét, Pozsonypüspökitől a keleti Kaposkelecsényig. És ami legalább ennyire fontos, sehol nem működünk együtt az alábbi öt párttal: a Smerrel, annak klónjával, a Hlasszal, az ĽSNS-szel, az abból leváló Republikával és az Andrej Danko-féle SNS-szel.

Ami a jelöltek nemzetiségét illeti, a magyarok mellett vannak romák és szlovákok is?

Vannak roma jelöltjeink is.

És szlovákok?

Van szlovák roma is a soraink között.

Rimaszombat környékére mennyire összpontosít a párt, tekintve hogy ez az ön szűkebb régiója?

Ezen a vidéken 18 településen indítunk képviselő- és polgármesterjelölteket.

A Paraméter olvasói számára meg minden bizonnyal a csallóközi helyzet az érdekesebb. Mi a helyzet Dunaszerdahely környékén?

Somorján van polgármesterjelöltünk, ami érdekes lehet. Látjuk, hogy a város MKP-s vezetése milyen irányba változtatta meg a település etnikai összetételét.

Mire gondol?

A legutolsó népszámlálási eredmények szerint Somorján már valamivel 50 százalék alá került a magyarok aránya. Itt tehát az SaS-szel, az OKS-szel és a KDH-val koalícióban indítunk jelöltet. Aztán az SaS-szel egy jelöltet indítunk Pozsonyeperjesen, hetet Bősön, aztán Nagymegyeren is vannak embereink, összességében a járásban talán 12 településen.

Dunaszerdahelyen?

Ott csupán az egyik körzetben.

A Szövetséggel mennyire kooperálnak?

Megkerestük a pártot, hogy egyeztetnénk velük a megyei megmérettetés előtt. Levelünkkel megszólítottuk a Szövetséget, és aztán a nyár elején kaptunk választ, aminek a lényege úgy hangzott, hogy a párt a megyei és az önkormányzati választásokat regionális és helyi szinten kezeli, ezért az adott régió embereihez kell fordulni bizalommal.

Mintha ezt a reakciót nem tartaná korrektnek.

Ez inkább egy semmitmondó hozzáállás volt, ezzel a válasszal szinte egy melegebb éghajlatra küldtek el minket. Mert regionális szinten hogyan tudok egyezkedni például arról, hogy a Szövetség Nagyszombat vagy Nyitra megyei jelöltjeinek támogatása fejében hasonló pártfogást kér a Magyar Fórum mondjuk a Besztercebányai régióban? Az ilyen kérdéseket képtelenség regionális szinten kezelni. Tehát mi kinyújtottuk a kezünket, kértük az együttműködést, de hiába. Pedig ezek a választások a parlamenti voksolás előkapuja, és ha azt akarjuk, hogy majd legyen magyar képviselet, azt gondoltuk, erre már most is kezdhettünk volna ráhangolódni. Hogy együtt kellene most működnünk. De a történtek után ezt már nem így gondolom.

Hogyan gondolja most?

Úgy, hogy a Szövetség azon embereivel, akik csak rombolni tudnak, akik a széthúzásban, szétverésben érdekeltek, ezekkel a személyekkel nem lehet és már nem szabad magyar parlamenti képviseletben gondolkodni. Amikor azt látjuk, hogy egyeseknek a pozíció, a szék, hogy ki hol fog ülni, az fontosabb, mint a közösség érdeke.

Nem zavarhatta meg az összjátékot, hogy az elmúlt időszakban páran úgy távoztak a Szövetségből, hogy aztán kapásból a Magyar Fórumhoz siettek?

Azért nem volt közöttünk egyeztetés, mert a Szövetség vezető politikusai már korábban egyértelműen kinyilvánították, hogy a Magyar Fórum politikailag nem releváns szubjektum. Már az elejétől kezdve az az ígéret is hazugság volt a részükről, hogy a Szövetség biztosítja be az egységes magyar képviseletet. Hiszen nem is törekedtek az egység megteremtésére. De ez már legyen az ő bajuk. Ebbe nem akarok belefolyni, hogy a Szövetség miként akarja építeni a párt jövőjét, meg hogy hogyan akar sikeres lenni.

Egy biztos, hogy a Magyar Fórum a nulláról indult, és mára vannak olyan közvélemény-kutatási eredmények, ahol megelőzzük a Forró Krisztián vezette tömörülést. Vagy minimum fef fej mellett haladunk, ami azt mutatja, hogy a Fórum jó irányba tart. Stabilnak és kiszámíthatónak kell lenni. Tudnia kell a magyar választónak, ha a Fórum mellett teszi le a voksát, mit kap érte cserébe, és az nem lehet, hogy nem tanulunk a múltból. Szörnyülködve tapasztaltam azt is, hogy például Kelet-Szlovákiában, Eperjesen a független megyefőnökjelöltet milyen összetételű koalíció támogatja. Ez a harmadik Fico-kormány plusz az MKP. Mert ott van a Smer, a Hlas, az SNS meg a Szövetség. Nem tanulunk a hibákból? Hogy egy ilyen koalícióhoz nem csatlakozunk, mert ez az értékrendről szól...

Nem biztos, hogy össze lehet hasonlítani a regionális politizálást az országossal.

Ha a megyékben együtt tudnak dolgozni ilyen emberekkel, akkor az előbb-utóbb országos szinten is megjelenhet. Mindez azok után, hogy ők a Szövetség egyik részeként egyszer már együttműködtek. A cél érdekében mindent meg lehet tenni? Az értékrend nem számít? Ezért mondom azt, és most haza fogok beszélni: egy megoldás létezik, ha jönnek a választások: a Magyar Fórum lehet a közösségünk tisztességes képviselete.

Egy veszekedős, egymás ellen áskálódó, bársonyszékekre összpontosító csoportosulásnál nem a közösségi érdek szerepel az első helyen. És most meg azt is látjuk, regionális szinten milyen koalíciókat képesek kötni.

A civakodós megjegyzése utalás a Szövetség háza táját történt legutóbbi fura fejleményre? Amikor többek szerint a nagyszombati régió megyefőnök-jelöltjét nem a szabályok szerint választották ki?

Figyelem, hogy mi történik a konkurens pártnál. És ez is ékes példája annak, hogy miért nem lett volna értelme regionális szinten egyezkedni a Szövetséggel. Hiszen ők még országos szinten sem tudtak megegyezni egymással. A nagyszombati kerületi tanácsot sem tudták normálisan működtetni. Kivel tárgyaltunk volna? És mivel ez az egész jellemző rájuk, be kell vallani, elég volt. A mi pártunk rendesen működik, a támogatottságunk is szinte akkora, mint a Szövetségé. Ami nálunk pluszt jelent, a Magyar Fórum szalonképes a szlovák pártoknál. Somorján és például Érsekújvárban is együtt indít polgármester jelöltet a demokratikus szlovák partnerekkel.

Visszakanyarodva az előrehozott választások témájára, januárban azt nyilatkozta a portálunknak, "egy egységes párt nem jelent megoldást a Felvidéken, az egy halva született ötlet. Inkább választási pártban kellene gondolkodni". Akkor ez a felvetés nem lett részletesen kifejtve. Tehát még mindig áll ez a tézis, hogy választási összefogás alakulhat ki a két magyar politikai csoportosulás között?

A Fórum nyitott az együttműködésre, hiszen nagyon sok értelmes, építő szellemiségű személy dolgozik a Szövetség berkein belül.

Főként hidasokra gondol?

Mindhárom táborra jellemző ez, nincs kivétel. De választási pártban most már nem szabad gondolkodni.

Nocsak!

Az idő rámutatott arra, hogy főleg a Szövetség vezetése úgy, ahogy van, en bloc, használhatatlan. Azt, amit műveltek az elmúlt fél év alatt, vagy most Nagyszombat megyében, ez a bizonyíték arra, hogy velük nem lehet erős képviseletet kialakítani. Mert ők csak rombolni tudnak. De a Szövetségen belül van nagyon sok értelmes politikus, polgármester, aktivista, akikkel a Magyar Fórum készen áll párbeszédet folytatni.

Ha belátható időn belül új választások lennének, és nem lenne együttműködés...

Muszáj leülni azokkal az emberekkel, akik a régiókban teszik a dolgukat és a tényleges érdekképviseletben érdekeltek.

Így viszont a két magyar párt külön indulna.

A kettő együtt nem fér meg. Én még januárban naivan azt hittem, megyei szinten lehet együttműködés. De ők bemutatták, ez nem lehet így. Ha állandó elutasításban van részünk, akkor el kell jutni a felismerésig, hogy erre számunkra nem vezet út. Nekünk a saját utunkat kell járnunk. És ha összeomlik ez a kisebbségi kormány, és urnák elé járulunk, egységes magyar képviseletre kell törekedni.

Ezt hogyan lehet elérni?

A Magyar Fórum kész arra, hogy nyisson a Szövetség emberei felé. Nem kell, hogy belépjenek a pártba. Az ajtó nyitva áll előttük, de azt tudom, amíg a helyhatósági választások le nem zajlanak, addig mindenki a házi feladatával fog foglalkozni, hogy megválasszák őt. Ezzel most két hónapot elvesztünk, mert október végéig mindenki a kampányával fog törődni, ami azonban teljesen természetes dolog.

És addigra az is kiderül, lesznek-e előrehozott választások. De mondjuk mennyire lenne káderezés, hogy ki jöhetne és ki nem? Például Berényi Józsefnek van esélye?

Berényi a múlt embere, de most ezt ne folytassuk. Nem akarok név szerint felsorolni mindenkit. Én azt látom, hogy a Szövetség vezetése úgy, ahogy van, kollektíven felelős a kialakult helyzetért. Amit mi elértünk eddig, az az építkezésünknek köszönhető. A Szövetség 6 százalékon állt, amikor összeálltak. Ők a rombolással ugyanott tartanak, ahol mi, az építkezésünkkel. Ők fentről jönnek lefelé, mi lentről felfelé.

Az AKO ügynökségnél igaz ez a felállás, de a Focusnál nem annyira.

De a tendencia mindkettőnél ugyanaz.

Apropó, Focus. Az elemző intézet vezetője, Martin Slosiarik a minap azt találta nyilatkozni, hogy több szavazatot hozna Forróék konyhájára, ha a Szövetséget Magyar Szövetségre keresztelnék át. A Fórum mennyit köszönhet a magyar jelzőnek?

A Magyar Fórum 2019 elején kezdte gyűjteni a támogató aláírásokat. Abban az időben, a Kuciak-gyilkosság után nem volt túl pozitív, ha valaki magyarként fogalmazta meg magát. Mi viszont bátran kiálltunk ezzel a pártmegnevezéssel. A Szövetség két évvel később, 2021-ben választotta a nevét, ők úgy döntöttek, hogy a megnevezésük nem fogja tartalmazni az etnikai megjelölést. Számomra ez kissé vicces. Amikor megfelel valakinek, hogy magyar, csak akkor vállalja? Ez olyan gyimesis. Amíg számára nem hozott politikai tőkét, addig megfelelt neki a Juraj is, de amikor képviselővé választották, hirtelen változtatott ezen és György lett belőle. Most meg jön a Szövetség is azzal a javaslattal, hogy átnevezzék a tömörülést.

És hozhat ez valamennyit a konyhájukra?

Szerintem ugyanannyit, mintha Hupikék Törpikéknek neveznék magukat, mert ugyanúgy vicc kategória, mint az, amit eddig csináltak. De lehet, hogy a Magyar Hupikék Törpikék még jobban hangzana. De a tréfát félretéve, nem csak az a lényeges, hogy magyarnak tartom-e magam, vagy sem, hanem az is, hogy mit képviselek. Nálunk a Magyar Fórumban mindenki európai irányultságú, rólunk tudják, hogy nem adókat akarunk emelni, hanem több pénzt hagyni az emberek pénztárcájában. Kiállunk a jogállamiság mellett és reformokat is akarunk.

A szomszédban dúló katonai konfliktusról mi a véleményük?

Azt nyíltan ki kell mondani, hogy az oroszok az agresszorok ebben a történetben. És ha már értékekről beszélünk, felmerül a kérdés, miért vagyunk mi, magyarok hajlandóak megfeledkezni a legnagyobb nemzeti ünnepeink üzenetéről? Hiszen március 15-e az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékeztet minket, amit aztán az orosz csapatok vertek le. Aztán itt van október 23-a, nem dettó ugyanaz volt a helyzet 1956-ban? És augusztus 20-a is azt üzeni, amit István király is vallott, hogy mi a Nyugat része vagyunk, nem Keleté.

Vajon mi történhetett Magyarországgal, ahol a kormány nem bír leállni, és megállás nélkül dörgölőzik Putyinhoz?

Ez is azt mutatja, hogy nekünk, szlovákiai magyaroknak magunknak kell megfogalmaznunk, mi az, ami nekünk jó. Nem mástól várni ezt. Ha valaki nyert az európai uniós tagságon, a schengeni rendszer bevezetésén, akkor mi, magyarok értük el a legtöbbet. Akkor jövünk át Magyarországra, amikor csak akarunk. Nem állít meg senki a határon. Félek attól, hogy a magyar különcködő politika oda fog vezetni, hogy Brüsszel azt mondja majd, ha nem akarjátok osztani az értékrendünket, akkor távozzatok. De azzal mi, a határon túli magyarok rengeteget vesztenénk. Lehet, sokan nem veszik komolyan ezt az eshetőséget, de nézzünk csak Angliára, és látjuk, hogy London már rég kilépett az EU-ból. Szóval simán megváltozhat a helyzet az unión belül, ezért mondom, hogy értékeken kell alapulnia a képviseletünknek. Ha most, a legközelebbi alkalommal nem jön össze ez a magyar képviselet a szlovák törvényhozásban, akkor már ennyi esély sem lesz a következő alkalommal. Rajtunk áll, hogy mi erről lemondunk-e vagy sem. És nem rólam van szó, én már nem akarok miniszter lenni. Amit a politikában el lehet érni, én azt már elértem. De aggaszt az, hogy a gyerekeimre, és majd később az unokáimra milyen jövő vár. Vagy ők szedjék a sátorfájukat, mert beletörődünk, hogy korrupt országban élünk, ahol újságírót is gyilkolhatnak? Jöjjön vissza ez a korszak? Vagy maradjanak az instabil viszonyok, mint a jelenlegi kormány idején, ahol nem az embereket foglalkoztató ügyekkel, csak a saját veszekedésükkel foglalkoznak?

Hagyjuk is a konfliktusokat, inkább azt mondja meg, a május végén megejtett félig-meddig titkos Simon - Bugár Béla találkozót követte-e több randevú?

Azóta már többször beszélgettünk.

És adott-e valamilyen konkrét tanácsot a nyugdíjba vonult exkollégája?

Nem ez a lényeg, hanem az, hogy az ember beszélgessen olyan személyekkel, akik nagy politikai tapasztalattal bírnak. Akinek van ítélőképessége, és el tudja mondani, hogy ezt vagy azt a helyzetet hogyan látja. És aztán ezek az információk is fontosak ahhoz, hogy az ember aztán jól és bölcsen tudjon dönteni. Rajtam áll, hogy mit fogadok el belőle. De az biztos, hogy Bugár 30 éves tapasztalatát nem dobhatjuk ki az ablakon. Hallgassuk őt meg!

Milyen gyakran hallgatja meg az egykori pártfőnökét?

Ebben nincs semmiféle rendszeresség. Néha beszélünk telefonon, váltunk pár mondatot, és így tudom, hogy bizonyos dolgokra hogyan tekint. De például 2016-ban Bugár azt mondta, nincs más megoldás, együtt kell kormányoznunk a Smerrel és az SNS-el. Én akkor azt mondtam, hogy semmi esetre sem. Aztán úgy is lett, függetlenül attól, hogy ő akkor mit mondott. Most pedig lássuk be, nincs a közösségünknek túl sok ennyire tapasztalt képviselője.

Ha létezik olyan, hogy "Gyimesi-jelenség", arról is beszéltek netán?

Ez csak annyit jelent, hogy a nevezett politikus megpróbálja megmutatni a magyarok felé, hogy szlovák párton keresztül is létezik megoldás. De azt látjuk, hogy ez hiú ábránd, ez nem igaz. Hiszen semmit nem tett le az asztalra.

Erről már korábban is vitatkoztunk. A csemadokos törvény, meg a kulturális alap költségvetésének a megemelése az mind smafu?

Ezek apró, szimbolikus dolgok, és nekünk nem az kell, hogy elhitessék velünk, hogy egy fecske is csinálhat nyarat. A tényleg fajsúlyos kérdéseknél, például a kettős állampolgárság ügyénél egy fikarcnyit sem tudott változtatni a helyzeten. A politikai stabilitás területén sem teljesít túl jól az OĽaNO képviselője, hiszen többször betámadta a saját kormányának miniszterét. Ahogy Matovič, úgy ő is, kicsiben hozzájárult a bizonytalan helyzet kialakításához. Olyan nagy lendülettel ment neki Sulíknak pár hónappal ezelőtt, azt hangoztatva, hogy támogatni fogja az ellenzék kezdeményezését, és megszavazza a gazdasági miniszter menesztését, azonban a döntő pillanatban inkább távozott az ülésteremből. Tehát nem tartotta be azt, amit ország-világ előtt hangoztatott.

Ezzel teljesen ellentétes az én hozzáállásom. Ha én valami mellett elkötelezem magamat, akkor ahhoz ragaszkodom a végsőkig. Így aztán ha én azt mondtam 2016-ban, még a választások előtt, hogy ha a Híd összeáll a Ficóval, akkor számomra arrafelé nem vezet út, akkor az érvényes is maradt a választások után is. Mondani sem kell, ez is a tisztességes értékrendről szól. És enélkül politikai pártban gondolkodni teljesen felesleges.

(sárp)