Nem vár tovább, Sulík lemond a miniszteri posztjáról

2021. március 22. - 15:15 | Belföld

Az SaS vezetője, Richard Sulík gazdasági miniszter távozik a tisztségéből, az erről szóló dokumentumot már el is juttatta az államfőhöz.

Nem vár tovább, Sulík lemond a miniszteri posztjáról
Fotó: TASR

A koalíciós párt irányítója még mindig érdekelt abban, hogy a négypárti kormány tovább működjön. Sulík a kormány új tagjairól majd az új kormányfővel akar tárgyalni, aki Igor Matovičot váltja fel. Abban az esetben, ha a jelenlegi miniszterelnök a kormányfői pozícióból csak átülne egy miniszteri székbe, akkor Sulík ismét tagja akar lenni a kabinetnek. Az SaS vezetője arról nem beszélt, melyik bársonyszékben tudná magát elképzelni.

Sulík lemondását Zuzana Čaputová kedden fogadja el.

Ha a kormányfő nem távozik szerdáig, az SaS maradék két minisztere - a külügyminiszter és az oktatási tárca vezetője - is távozik a kormányból, de az SaS ebben az esetben sem szavazna a parlamentben az előrehozott választások mellett.

Ahogy arról beszámoltunk, Igor Matovič vasárnap felajánlotta lemondását, abban az esetben, ha Richard Sulík, Mária Kolíková (Za ľudí), Juraj Šeliga (Za ľudí) is lemondanak, illetve a kormányfő elvenne egy minisztériumot az SaS-től.

Másfél héten belül Sulík már a harmadik miniszter, aki távozik a tisztségéből. Március 12-én lemondott Marek Krajčí egészségügyi miniszter (OĽaNO), aztán öt nappal később felállt a bársonyszékéből Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter is.

A Matovič-kormány március elejétől került komoly válságba, ami az orosz Szputnyik V vakcina vásárlása után robbant ki. A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség, főleg Matovič és Richard Sulík miniszterelnök-helyettes vitái és személyeskedései miatt. De abban mindegyik párt egyetértett, hogy nem akarnak előrehozott választásokat. Az SaS és az orosz oltóanyag ellen vehemensen tiltakozó legkisebb kormánypárt, a Za ľudí a kormány átalakítását, valamint Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter és a kormányfő távozását szorgalmazta.

(para)