Orbán a szlovák és a lengyel kormányfővel együtt elítélte azt, amit az oroszok tettek a cseheknél

2021. április 26. - 15:25 | Külföld

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia miniszterelnökei szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal annak kapcsán, hogy az orosz titkosszolgálat emberei 2014-ben felrobbantottak egy morvaországi fegyverraktárat, melynek során két civil is életét vesztette.

Orbán a szlovák és a lengyel kormányfővel együtt elítélte azt, amit az oroszok tettek a cseheknél

A visegrádi országok miniszterelnökei videókonferenciát tartottak, amit a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki kezdeményezett. A közös nyilatkozatukban az is szerepel, hogy elítélik a nemzetközi jogot megsértő Oroszországot, ahogy azt is, ahogy Moszkva reagált arra, amikor Csehország kiutasított az országból 18 diplomatát.

Mint ismeretes, Csehországnak megalapozott a gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatoknak részük van a 2014-ben a dél-morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokban, ezért Prága kiutasított néhány orosz nagykövetségi alkalmazottat az országból. Moszkva erre 20 csehet tessékelt ki Oroszországból, szinte megbénítva a külképviselet munkáját.

Szlovákia a csehországi eseményekre reagálva szintén kiutasít három orosz diplomatát Pozsonyból.

A szlovák határhoz közeli Vrbetice falu melletti lőszerraktárban hét éve 50 tonnányi lőszer semmisült meg és a cseh hatóságok szerint mostanában állt össze a kép, hogy a robbanás mögött a Szergej Szkripalt három esztendeje megmérgező orosz ügynökök állhatnak.

(para)