Rács mögött maradnak a Takáč-banda tagjai

2019. november 21. - 13:58 | Belföld

Továbbra is őrizetben marad a Takáč-banda 13 tagja, akiket még októberben fogtak el a rendőrök – erről döntött a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön.

A bűnszervezet tagjait október végén az „Apacs“ fedőnevű akcióban vették őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei.

Az őrizetbe vett személyek közt van a bűnszervezet fejének tartott Ľubomír Kudlička, illetve egyik magas beosztású maffiózója, Patrik Vidašič. Bűnszervezet létrehozása és működtetése, kényszerítés, zsarolás, illegális fegyverkezés, fegyverkereskedelem, közveszélyokozás, rongálás, testi sértés és egyéb bűntények ügyében indult ellenük eljárás.

A letartóztatottak között van egy ügyvéd is, aki a banda tagjait védte, őt többek között zsarolással és hamis tanúzásra való felbujtással gyanúsítják.

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság október 30-án az előkészítő eljárás során előzetes letartóztatásba helyezte mind a 13 gyanúsítottat.

A TASR hírügynökség összefoglalója alapján a Takáč-banda elsősorban a főváros ružinovi és ligetfalui városrészében, de a belvárosban is tevékenykedett a 90-es években. Mint afféle bűnszervezet, védelmi pénzek beszedésével, vendéglők és játéktermek működtetésével foglalkoztak. Később Pozsonyból Nagyszombatra és Nyitrára is kiterjesztették a tevékenységüket.

A banda Ján Takáčról kapta a nevét, akit 2003-ban gyilkoltak meg, nem sokkal később kivégezték a bűnszervezet két másik vezető emberét, Róbert Pált és Jozef Surovčíkot is, ezt követően vette át az irányítását Ľubomír Kudlička.

A Takáč-bandát a négy legerősebb pozsonyi bűnszervezet között tartják számon, a másik három a Sýkora-klán, a Piťo-banda és a Sloboda-banda.

Kapcsolódó cikkek:
A Takáč-banda fejére és 18 másik tagjára csapott le a NAKA!
Rács mögé került a Takáč-banda mind a 13 gyanúsítottja!
Sátoréknál rendelhetett meg gyilkosságot a Takáč-banda vezére
Előzetesbe került a Takáč-banda vezére, aki Sátoréknál rendelhetett meg egy gyilkosságot

(TASR/para)

Címkék: Takáč-banda