Richard Kmeť lemondott a főellenőri posztról Nagymegyeren

2024. február 28. - 15:06 | Régió

Kevesebb mint fél éve dolgozik a 2021-ben megválasztott főellenőr, akivel a Holényi Gergő expolgármester nem akart munkaszerződést kötni, most viszont úgy döntött, távozik a pozícióból. Richard Kmeťet decemberben nevezték ki a Járási Hivatal elöljárójává, de elképzelhető, hogy ebbéli funkciójából is távozik és új kihívásokat keres.

Richard Kmeť lemondott a főellenőri posztról Nagymegyeren
Richard Kmeť (Fotó: Cséfalvay Á. András)

"A mai nappal Kmeť Richrd főellenőr benyújtotta felmondását, mivel hamarosan olyan megbízást nyerhet el, aminek köszönhetően nem lehet sem főellenőr, sem járási elöljáró" - mondta a hétfői nagymegyeri önkormányzati ülésen Soóky Marián polgármester, és ezzel talán többet is elárult, mint szeretett volna.

Kmeť ezt a plénumon annyival egészítette ki, hogy április 30-ai dátummal távozik a főellenőri pozícióból. "Szeretnék kipróbálni valami újat. Nincs semmi konkrét, de májusra kialakulhat olyan szituáció" - fogalmazott kissé ködösen. Külön kérdésünkre sem árult el semmi konkrétumot.

Miután Richard Kmeťet decemberben kinevezték a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárójává, nagymegyeri főellenőrként teljes állásban egyébként sem dolgozhatott volna. Információink szerint azonban eleinte arról esett szó, hogy részmunkaidőben folytatná, tulajdonképpen minimálbérért. Ennek végére került pont a hétfői plénumon, mivel pedig távozik a főellenőr, a képviselő-testület ezzel egyidejűleg ki is írta a versenypályázatot a poszt betöltésére.

Az erre a célra kijelölt bizottság tagjai a következő testületi ülés előtt hallgathatják meg a jelentkezőket, majd a képviselő-testület titkos szavazáson dönt a győztesről.

A főellenőri pozíció évek óta vitatéma Nagymegyeren:

  • Nagymegyeren még 2021 júliusában választottak új főellenőrt, a képviselők többsége (akkori MKP-sok és néhány független) Richard Kmeťre szavazott. Holényi már Kmeť megválasztásakor kijelentette, hogy vele nem hajlandó együtt dolgozni, sem a munkaszerződését aláírni, ezt pedig később több plénumon is megismételte, amikor a képviselők kérdőre vonták.
  • Rendszerint Kmeť pártatlanságát firtatta az önkormányzatokról szóló 369-es törvény 18. paragrafusára hivatkozva, amelynek egyik bekezdése úgy zárul, hogy a főellenőr függetlenül és pártatlanul folytatja az ellenőrzéseket. Holényi ezt úgy értelmezte, hogy egy politikai párt tagja nem láthatja el a munkáját függetlenül, márpedig Kmeť korábbai a Smer-SD dunaszerdahelyi járási elnöke volt. Ugyanez a törvény rendelkezik arról, hogy megválasztása esetén a jelölt igényt formálhat a munkaszerződésre, valamint hogy a polgármester a jogerősen megválasztott főellenőrrel köteles munkaszerződést kötni legkésőbb attól a naptól, hogy az addigi főellenőr mandátuma lejár.
  • Richard Kmeť 2021 szeptembere végén megerősítette, hogy büntető feljelentést tett a polgármester ellen, amiért megtagadta a kinevezését, emellett munkajogi pert is indított ellene. A rendőrség vizsgálótisztje 2022. áprilisában büntetőeljárást indított, egyszersmind köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel gyanúsította meg Holényi Gergőt, 2022 októberében pedig benyújtották ellene a vádemelési javaslatot a Dunaszerdahelyi Járásbíróságra.
  • Az ügyben indított büntetőper szeptember 4-én érkezett első tárgyalási időpontjához a Dunaszerdahelyi Járásbíróságon, melyen Holényi Gergő meg is jelent, ám ügyvédje elnapolást kért, míg kellően át tudja tanulmányozni a vádiratot. Emiatt a tárgyalást novemberre, majd idén februárra napolták el. Február közepén ugyanakkor a tárgyalás nem valósult meg, miután Holényi nem jelent meg. A tárgyalást május 22-re napolták el, amikor viszont akár ítélet is születhet. Amennyiben bűnösnek találják a volt polgármestert, 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.
  • A főellenőri ügy másik vonatkozási a munkabírósági per volt, melyet ugyancsak Richard Kmeť indított 2022 februárjában annak érdekében, hogy érvényt szerezzen a megválasztásának. Az ügyben a bíróság tavaly augusztusban határozott, Kmeť javára, az ítélet pedig szeptemberben emelkedett jogerőre.
  • Azóta sem került pont azonban a megválasztott főellenőr elmaradt bérével kapcsolatos kérdésekre. Richard Kmeť ugyanis igényt tart a 2021 nyarától elmaradt bérére.

(SzT)