Uniós eurószázezrek kötöttek ki a dél-szlovákiai "texasiaknál", akik közül az egyik még Kočnert is érdekelte

2021. március 19. - 12:24 | Belföld

Ranch-gazdálkodásra, raktárakra, pálinkafőzdére, valamint nyugdíjasotthon építésére kaptak uniós támogatást azok a vállalkozók, akiknek közös nevezője, hogy egymással üzletelnek, eladósodott cégeket hagynak maguk után és nagy lábon élnek. Erről számol be az Aktuality hírportál.

Uniós eurószázezrek kötöttek ki a dél-szlovákiai "texasiaknál", akik közül az egyik még Kočnert is érdekelte
Facebook (Polícia SR)

Uniós alapokból támogatásban részesült például egy Kertész József üzletemberhez köthető cég, pedig a nevezett személyről annyit lehet tudni, hogy áfacsalásért már korábban a hatóságok látókörébe került. Vele kapcsolatban arról is cikkeztek a lapok, hogy a megbízásából - a februárban öngyilkosságot elkövető extitkosszolga - František Böhm a pénzügyőrség bűnügyi hivatalának korábbi igazgatóján - Ľudovít Makón- keresztül lefizette Bernard Slobodníkot, a NAKA pénzügyi részlegének korábbi vezetőjét, aki egy komolyabb összegért kibulizta, hogy ne tartóztassanak le senkit az ügyben.

Százezres támogatást zsebelt be Kolozsi család is, amelyiknek a fejét - Kolozsi Jánost - Kertésszel együtt korrupcióval vádolnak a hatóságok. Kolozsi az a hírhedt zsigárdi fogathajtó-rancstulajdonos-vadász, akinek az érdekeltségébe tartozó milliós forgalmú cégek papíron csak szerény nyereséget tudnak felmutatni, és akinek egyik vállalkozása a rossz hírű Jopi Trade-del állítólag fiktív naftabizniszt folytatott. Ellene pár hete indult egy másik eljárás is, mert kilőtt egyet a Dél-afrikai Köztársaságba telepített tigrisek közül, és elhelyezte házi trófeagyűjteményében.

Ugyancsak sikeres pályázónak számít Silvia és Karol Trešňák, akik Kolozsiék tőszomszédja. Ők például 162 ezer eurót kaptak "új munkahelyek létrehozása és a létező foglalkoztatás megtartása" címszó alatt. Trešňák nem akárki, róla még anno a hírhedt kavarógép, Marian Kočner is érdeklődött, de azt nem sikerült kideríteni, mit akart tőle a maffialistás vállalkozó. 2017-ben a hírhedt galántai nevelőintézet vezetőjénél, Peter Tománeknél érdeklődött az azóta 19 éves börtönbüntetését töltő üzletember, hogy kicsoda ez a Trešňák. Tománek akkor - némi kutakodást követően - azt válaszolta Kočnernak , hogy az illető "állítólag egy veszélyes, befolyásos maffiózó, vadász, éttermei vannak, meg sok pénze és Vágsellyei illetőségű".

Legutóbb a felesége, Silvia Trešňák nonprofit szervezete, a Perennis kapott 1,3 millió euró támogatást egy nyugdíjasotthon létesítésére. A Perennisszel a vonatkozó szerződést a Nagyszombati Megyei Önkormányzat írta alá. Mivel európai uniós pénzről van szó, az otthon megépítésével kapcsolatban pályázati felhívást kellett közzétenni, amire egyetlen jelentkezőként a galántai Ava-stav jelentkezett. Ennek a cégnek az utóbbi években jól megy a sora, főként az elnyert közbeszerzési pályázatoknak. Ez a cég építette a DAC stadionját is.

Visszakanyarodva a már említett vágfarkasdi "olajos" Jopi Trade céghez, az korábban igénybe vette Gál Gábor jogi szolgáltatásait. A társaságot a hidas expolitikus képviselte az adóhatósággal szemben, mert a hivatal elutasította a Jopi áfa-visszatérítési igényének egy részét, az meg beperelte az adóhivatalt.

Gál még parlamenti képviselőként járt el az - életmódjuk, azaz a gázolajos és lovardás érintettségük miatt - "texasiaknak" is hívottak érdekében. Később, amikor Gál igazságügyi miniszter lett, szögre akasztotta ügyvédi praxisát, és helyére korábbi asszisztense, Nagy Károly lépett. Nagy - akit korábban a Híd a Központi Választási Bizottságba is delegált - 2011 és 2013 között az Ava-stav jogi képviseletét látta el.

(Aktuality)