Vargát és Alföldit is felmentették a brutális maffiózó megölésének ügyében, akit Alsóhatárnál ástak el

2023. december 18. - 14:58 | Régió

A Specializált Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltsége hétfőn felmentette Radovan Vargát Róbert Nigut meggyilkolása, illetve Marián Kakalejčík gelnicai vállalkozó elleni gyilkossági kísérlet ügyében. Vargát a két gyilkosság megrendelésével vádolták. Ugyancsak felmentették Alföldi Lászlót, aki a vád szerint megölte Nigutot. Az ítélet nem jogerős.

Vargát és Alföldit is felmentették a brutális maffiózó megölésének ügyében, akit Alsóhatárnál ástak el
Radovan Varga (középen) és Alföldi László (Fotó: TASR)

A bírósági eljárás még tavaly decemberben kezdődött, Radovan Varga pedig mindvégig ártatlannak vallotta magát, és záróbeszédében is ennek adott hangot. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a záróbeszédében 25 éves szabadságvesztés kiszabását kérte Vargára.

Alföldi László, aki jelenleg az ifjabb Dora Ferenc megbízásából elkövetett gyilkosságért kirótt 25 éves szabadságvesztését tölti, ugyancsak azt állította, hogy nem úgy történtek a dolgok, ahogy az a vádiratban szerepel. Beismerte, hogy valóban ő okozta Nigut halálát, de állítása szerint önvédelemből cselekedett. Az ügyész életfogytiglan tartó szabadságvesztés kiszabását kérte rá.

Eredetileg négy személyt gyanúsítottak Nigut megölésével, köztük ifjabb Dora Ferencet és Bugár Györgyöt, ők viszont úgy döntöttek, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

  • A rendőség kilenc éven keresztül kutatott Nigut után, az Interpolt is bevonták a keresésébe. Távollétében életfogytiglanra ítélték. Földi maradványait tavaly júliusban ásták ki Alsóhatár (Galántai járás) kataszterében, a személyazonosságát DNS-vizsgálttal állapították meg.
  • Róbert Nigut a kelet-szlovákiai, Róbert Okoličány vezette alvilág magas rangú tagjai közé tartozott, a bűnszervezet egyik legveszélyesebb és legbrutálisabb gyilkosaként tartották számon.
  • 2013 augusztusában tűnt el, miután bűntársával, Gabriel H.-val együtt Marián Kakalejčíket próbálták meggyilkolni. Egy lopott BMW-vel eredtek a vállalkozó nyomába, melyet Gabriel H. vezetett, Nigut pedig menet közben egy gépfegyverrel nyúlt ki a kocsi ablakán, majd tüzet nyitott a vállalkozó autójára. Kakalejčík megsérült, de ennek ellenére sikerült elmenekülnie, Niguték pedig karamboloztak.
  • Nigut lelécelt a helyszínről, de előtte még megpróbálta a társát is megölni. Lelocsolta benzinnel, de csődöt mondott az öngyújtója, amivel azt meggyújthatta volna. Az ügyben végül Nigutot gyilkossági kísérletért 25, míg sofőrjét, Gabriel H.-t gyilkossági kísérletben való bűnrészességért 15 éves szabadságvesztésre ítélték, mindkettőjük ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.
  • A vádiratban az állt: Varga jobbnak látta, ha végleg megszabadul Niguttól, ezért 30 ezer euró fejében megrendelte ifj. Dora Ferencnél a bérgyilkos kivégzését. Ő Alföldi Lászlónak és Bugár Györgynek közvetítette a megrendelést. 2013 augusztusában Magyarországról hazahozták Nigutot, ifj. Dora Ferenc vízkeleti családi házának hátsó részénél parkoltak le. A nyomozati információk szerint ekkor Alföldi kiszállt az ezüst színű Škoda Octaviából, kinyitotta annak csomagtartóját, majd hátulról, az ülésen keresztül több lövést adott le egy pisztolyból a hátsó ülésen ülő Nigutra. Ezután Alföldi és Bugár beparkoltak ifj. Dora garázsába, kiszedték a kocsiból a halott Nigutot, akit levetkőztettek, testét pedig fóliába csavarták. A holttestet Alsóhatárra, egy félkész házhoz vitték, ahol a Fekete-víz partjától nem messze egy markolóval elásták.

TASR/para