A zsaruságon belüli piszkos játékok annyira hihetetlenek, hogy a parlament is foglalkozni fog velük

2021. szeptember 13. - 12:54 | Belföld

A parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke, Juraj Krúpa (OĽANO) rendkívüli ülést hív össze azzal kapcsolatban, ami a rendőrségen folyik.

A zsaruságon belüli piszkos játékok annyira hihetetlenek, hogy a parlament is foglalkozni fog velük
Fotó: TASR

Meghívja Peter Scholtzot, a belügyminisztérium inspekciós hivatalának (ÚIS) igazgatóját is. A bizottsági ülés időpontját hamarosan kihirdetik. "Tekintettel a közelmúltbeli letartóztatásokra, illetve arra a helyzetre, hogy egyesek megkérdőjelezik a nyomozásokat, valamint hogy a rendőrségi és büntetőeljárási iratokat valakik nyilvánosságra hozták, úgy döntött Krúpa, hogy itt az ideje összehívni a bizottság rendkívüli ülését. Tisztázni kell a rendőrségi helyzetet, különösen a kölcsönös vádak és a nyomozók megfélemlítésére tett kísérletek fényében " - magyarázta Krúpa.

Ahogyan arról beszámoltunk, az ÚIS őrizetbe vette a Tisztítótűz fedőnevű nyomozás több NAKA-s vizsgálótisztjét. A Tisztítótűz az az akció, mely során tavaly november elején letartóztatták Tibor Gašpar országos rendőrkapitányt, Peter Hraškót, a NAKA korábbi igazgatóját és Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes főosztályának vezetőjét is.

Roman Mikulec belügyminiszter a NAKA tisztjeinek letartóztatásával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy "tényleg aggódik amiatt, ami történik". Szerinte ez a folytatása annak a törekvésnek, hogy "megfélemlítsék a nyomozókat, és az én meggyőződésem egyre csak erősödik a háttérben folyó piszkos játékról. Nem lep meg, hogy az esetet az a kerületi ügyészség felügyeli, amelyik célirányosan meggyanúsította az országos rendőrfőkapitányt" - utalt a miniszter az országos főzsaru ügyére.

Ennek háttare az, hogy a belügyi inspekció csapatát, amely most az őrizetbe vételeket végrehajtotta, korábban Diana Santusová vezette, őt azonban áthelyezték a csoporttól, miután a sobrancei határrendészet különleges egységét rendelte Pozsonyba, hogy az őrizetbe vegye pozsonyi Takáč-banda korábbi tagjait. Az akcióba belenyúlt Peter Kovařík országos rendőrkapitány is, akit emiatt hatásköri visszaéléssel gyanúsítottak meg, és végül szeptember 15-i hatállyal lemondott.

(TASR/para)