Fico szerint nincs az a bíróság, amely Szlovákiában elítélné Dušan Kováčikot

2021. április 21. - 08:24 | Belföld

A korrupció miatt lecsukott volt speciális ügyész ellen vádemelési javaslatot nyújtottak be, a párt vezetője, amely őt jelölte, viszont úgy gondolja, a bíróságon ez nem állja meg a helyét, és nincs az a bírói szerv, amely a vádat megerősítené. 

Fico szerint nincs az a bíróság, amely Szlovákiában elítélné Dušan Kováčikot
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico emlékeztet, hogy Dušan Kováčikot a Speciális Ügyészség ügyészei juttatták börtönbe, éppen ezért nem lepte meg, hogy vádemelési javaslatot nyújtottak be ellene.

"Mégis mit tehetnének, ha ki akarnak állni amellett, amit elkövettek?!" - tette fel a kérdést Robert Fico, aki szerint a volt speciális ügyész törvénytelenül van börtönben.

Kováčikot, akárcsak Norbert Paksi korábbi magas beosztású rendőr tisztet, a pozsonyi Takáč-bűnbanda segítésével gyanúsítják. A Denník N korábbi cikke szerint a meggyanúsításuknak köze lehet egy megvesztegetéshez annak kapcsán, ahogyan az ügyészség eljárt a Takáč-klán legutóbbi vezetője, Ľubomír Kudlička 2017-es szabadlábra helyezésekor. Kudličkát 2017-es őrizetbe vétele után a Specializált Büntetőbíróság nemrégiben kinevezett elnöke, Ján Hrubala akkoriban az előkészítő eljárás bírójaként, 100 ezer eurós óvadék ellenében szabadon engedte.

A lap szerint a speciális ügyész esetében felmerült annak gyanúja is, hogy egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítését is segíthette fedezni. A gyilkosság előkészítésével Ľudovít Makót, Marian Kočnert és további három személyt gyanúsítanak. Kováčik az ez ügyben indult nyomozást segíthetett akadályozni azáltal, hogy Makónak dokumentumokat adott át az ügyről.

A NAKA tavaly októberben vette őrizetbe Dušan Kováčikot és Norbert Paksit. A főügyész első helyettese, Viera Kováčiková még aznap döntött Kováčik ügyészi funkciójának felfüggesztéséről.

Márciusban egy további, kenőpénz elfogadása ügyében gyanúsították meg Kováčikot. Az információk szerint 50 ezer euró kenőpénzt fogadott el Peter Košč vállalkozótól. A megvesztegetésnek Jozef Rehák, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetője ügyéhez lehet köze. Rehákot tavaly vette őrizetbe a NAKA a Júdás nevű fedőakció keretén belül.

(TASR/Denník N/Aktuality.sk)