Havonta 30 ezer euróval kenhette meg Lučanskýt a most öngyilkosságot elkövető korábbi titkosszolga

2021. február 13. - 15:46 | Belföld

Az öngyilkosságba menekülő és a Takáč-bandához közel álló egykori SIS-es František Böhm korábbi vallomásaival nehéz helyzetbe hozhatta a rendőrség és az ügyészség magasrangú vezetőit.

Havonta 30 ezer euróval kenhette meg Lučanskýt a most öngyilkosságot elkövető korábbi titkosszolga
Facebook (Polícia SR)

Böhm korábban vallomást tett a vizsgálati fogságba helyezett Dušan Kováčik speciális ügyész ellen, továbbá tanúsította, hogy Milan Lučanský volt országos rendőrkapitány mintegy félmillió euró kenőpénzt fogadott el, és a hatóságoknak beszélt Roman Púchovský speciális büntetőbíróról is.

Böhm az egyike volt azon bűnbánóknak, akik a felmerülő korrupciós ügyekkel kapcsolatban együttműködtek a rendőrséggel, bár ő maga is gyanúsított volt egy üzemanyag-kereskedéssel kapcsolatos csalásban, de megvásárolta a biztonságát, és közvetve Lučanský is bevédte őt. Röviddel őrizetbe vétele után decemberben szabadlábra került.

Ahogy arról beszámoltunk, František Böhm egy lőfegyverrel végzett magával Plavecky Štvrtok községben, erről pénteken, röviddel éjfél előtt értesült a rendőrség. Öngyilkossága előtt meglőtte feleségét is, akit kórházban ápolnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tragédia összefügg-e az említett vallomásaival, ügyvédje szerint ez nem valószínű.

Dušan Kováčikot például Böhm vallomása alapján tartóztatták le tavaly októberben. Az exügyészt azzal gyanúsítják, hogy segítette a Takáč-bandaként elhíresült pozsonyi alvilági bűnszervezetet. Kováčik maga is közbenjárhatott abban, hogy a bűnszervezet fejét, Ľubomír Kudličkát 2017-ben szabadlábra helyezték. Kudličkát azzal vádolták, hogy megölette Roman Krajči vállalkozót, akivel a Malinô Brdo síközpontért pereskedett. Kudličkát vizsgálati fogságba helyezték először, de 2017-ben 100 ezer eurós óvadék ellenében szabadlábra került. Ebben segíthette őt Kováčik, mégpedig úgy, hogy utasított egy beosztott ügyésznőt, hogy ne fellebbezzen az első fokon kiadott, szabadlábra helyezésről szóló határozat ellen. Ezt nála a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának korábbi igazgatója, a rendőrséggel szintén együttműködő Ľudovít Makó intézhette el. Kováčik az említett "segítségért" állítólag 50 ezer eurót kapott, de ő ezt tagadja.

Böhm a rendőröknek beszámolt Lučanský megkenéséről is. Eszerint a tavaly decemberben öngyilkosságba menekülő korábbi rendőrfőkapitány éveken keresztül fogadott el Böhmtől kenőpénzt. A korábbi titkosszolga arról is beszélt, hogy 2018 augusztusától 2019 végéig havi 45 ezer eurót fizetett a rendőrségi fejeseknek. Lučanský ebből 30 ezret tehetett zsebre, Norbert Paksi 14 ezer eurót és Jozef Rehák meg egy ezrest.

Lučanský értesült arról, hogy a NAKA le fog csapni Böhmre, aki akkor Horvátországban tartózkodott. Az exfőzsaru - Böhm vallomása szerint - fel is hívta őt, és figyelmeztette, hogy ne térjen haza Szlovákiába vagy ha mégis, akkor jöjjön azonnal, mert a speciális büntetőbíróságon éppen az egyik haverja, egy bizonyos Roman Púchovský szolgál, akinél ki lehetne bulizni, hogy ne kerüljön előzetesbe. De aztán Böhm hazajött és az ügyeiről dalolni kezdett a zsaruknak.

A korábbi titkosszolgálati alkalmazott halála ellenére vallomásait fel lehet használni a bírósági tárgyalásokon. A bíró azt fel is olvashatja, a jelentőségét nem veszíti el - magyarázza az egyik ügyész. Ugyanakkor az intenzitásából veszít, hogy Böhm már személyesen nem jelenhet meg a per folyamán és nem mondhatja el a saját változatát.

(Sme)