Indul a büntetőeljárás, hamarosan gyanúsítások is jöhetnek a Kočnerhez és Jankovskához kötött bírók ügyében!

2019. október 9. - 15:23 | Belföld

A lefoglalt mobilok ügyével összefüggésben büntetőeljárás indult. Több bűncselekmény gyanúja is fennáll. A rendőrség erről a közösségi oldalán tájékoztatott szerdán. Egyben létrehoztak egy munkacsoportot is az ügy kivizsgálása végett. Konkrét személyt egyelőre nem gyanúsítottak meg.

Indul a büntetőeljárás, hamarosan gyanúsítások is jöhetnek a Kočnerhez és Jankovskához kötött bírók ügyében!
Monika Jankovská (Fotó: TASR)

"A lefoglalt mobilokkal összefüggésben a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója parancsára munkacsoport jön létre, mely az eset kivizsgálásával foglalkozik majd. A csoport a vizsgálótisztből, operatív személyekből és elemzőből tevődik össze" - közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a munkacsoport neve az lesz, hogy Köd (Hmla).

A rendőrség augusztusban foglalta le több járási és kerületi bíró, egy ügyész, valamint Monika Jankovská akkori smeres igazságügyi államtitkár mobiltelefonját, korrupciós bűntények és köztisztviselői hatalommal való visszaélés gyanújával. Az érintettek között van Jankovskán kívül a nővére, Andrea Haitová bírónő (Pozsonyi Kerületi Bíróság), Zuzana Maruniaková bírónő, Bystrík Palovič ügyész (Pozsony I. Járási Ügyészsége), valamint Vladimír Sklenka (Pozsonyi I. Járásbíróság) és Miriam Repáková (Pozsonyi III. Járásbíróság) bírók.

A hatóságok azt akarják megvizsgálni, hogy az érintettek kommunikáltak-e, ha igen, miről egyezkedtek Marian Kočnerrel. A vállalkozó a partnerével, Alena Zsuzsovával gyakran váltott üzeneteket, és az egyikben azt jelezte, az államtitkár Jankovská az ő majmocskája.

Vladimír Sklenka a Pozsonyi Járásbíróság alelnöke volt tavalyig, amikor távozott a posztjáról. Ez azt követően történt, hogy kiderült, a bíróságon elveszett a Technopol Servis ügyiratának egy fontos része, éppen az, amelyik Kočner ügyét is érinti.
Miriam Repáková 2010-ben kezdte bírói karrierjét és a Transparency International szerint azzal került be a köztudatba, hogy a Technopol-ügyben Kočner javára döntött.
Bystrík Palovič ügyész több ízben gyanúba keveredett, hogy kitalált történetek ürügyén, és Kočner érdekeinek megfelelően megvádolta Grendel Gábort és Daniel Lipšicet.
Jankovská nővére, Andrea Haitová abban a bírói testületben foglalt helyet, amelyik megkapta a Markíza TV váltóinak ügyében a fellebezést. A kereskedelmi televízió akkor elfogultsági panaszt nyújtott be a személyével kapcsolatban.
Zuzana Maruniaková bírónőnek szintén meg kellett válni a telefonjától. Ő az a személy, aki a markízás váltók kérdésének korábbi szakaszában Kočner javára döntött. Maruniaková egy 8 millió eurós értékpapírral kapcsolatban határozott, anélkül, hogy komolyabban megvizsgálta volna a váltót.

(TASR)