Lényeg Összeomlás fenyegeti Szlovákia gazdaságát? Heger így látja, a jegybank meg másképpen. A lényeg, hogy Matovič mindent megúszhat a parlamentben

2022. szeptember 28. - 21:48 | Belföld

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

LÉNYEG: Összeomlás fenyegeti Szlovákia gazdaságát? Heger így látja, a jegybank meg másképpen. A lényeg, hogy Matovič mindent megúszhat a parlamentben
Fotó: TASR

A mai LÉNYEG meghallgatható itt:

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!


Hetekkel azt követően, hogy az SaS kilépett a kormányból, szerdán délután a parlament elkezdett foglalkozni azzal a kérdéssel, penderítsék-e ki a legerősebb kormánypárt elnökét a pénzügyminisztériumi bársonyszékből. Richard Sulíkék a politikai kultúra tönkretételével indokolják azt, hogy Igor Matovičot fenékbe kellene billenteni, aki szerintük tökélyre fejlesztette a hazugság, valamint a személyi támadások taktikáját, és mindenkire mérget köp.

Ha megversz is, imádlak én

A mindenkire magasról köpő Matovič pozíciója várhatóan az ĽSNS-ből kilépett néhány képviselő jóindulatán múlik majd, mert a leváltásához legalább 76 igen szavazat szükséges. Erre a szavazásra legkorábban csütörtökön délelőtt kerülhet sor, mert addig mindenki elmondhatja a véleményét a posztkoalíciós huzavonával összefüggésben. A pénzügyminiszter amúgy nem hazudtolta meg magát. Egy órán keresztül szónokolt a pulpitusnál arról, hogy vele kapcsolatban mennyire nincs igazuk a liberálisoknak, és aztán a dumája végén hirtelen elhagyta az üléstermet, az OĽaNO egész frakciójával együtt. De még mielőtt elfutott volna a reakciók elől, a pénzügyminiszter azzal fejezte be a felszólalását, hogy felajánlotta az SaS-nek, térjen csak szépen vissza a kormányba, még akkor is, ha őt leváltják. Sulík szerint tárgyalni is fognak erről, de azért nem nagyon bízik a sikerben. Az ellenzékivé vált exminiszter Eduard Hegernek is beszólt, mondván, a kormányfő teljesen a pénzügyminiszter irányítása alatt áll. Ami azért valahol nem csoda, hiszen Matovič a miniszterelnök pártbeli főnöke. Aki meg akármennyire is kiviharzott a teremből, biztosan értesült arról, hogy Sulík bemondta a mikrofonba azt is, hogy szerinte Peter Pellegrini annak idején egyértelműen önállóbb miniszterelnök volt, mint Heger.

Taraba kalkulál

Azonban a pénzügyminiszternek nem nagyon kell reszketnie a leváltása miatt. Ahhoz ugyanis az ellenzéknek szüksége lenne Tomáš Taraba és két társa szavazatára is, de a kotlebások listáján a parlamentbe jutott képviselők az utóbbi időben a legtöbbször a maradék koalíció igényeinek megfelelően szavaztak. És Tarabáék most állítólag azért állnának ki Matovič megtartása mellett, hogy az SaS ne térhessen vissza újra a hatalomba.

Heger bemondta az őszintét

Közben Heger egy őszinteségi rohamában arról nyilatkozott az elismert brit lapnak, hogy összeomlás veszélye fenyegeti a szlovák gazdaságot a villamosenergia-költségek emelkedése miatt. A Financial Times tudósítója valószínűleg meg is hökkenhetett Heger véleményétől, mert uniós vezető ennyire élesen még nem fogalmazott a globális energiaválság okozta problémákról. A szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, az ukrajnai orosz invázió utáni hatalmas drágulás hazavághatja a gazdaságot, ha nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől.

Putyin betett a gazdasági növekedésünknek

A hazai nemzeti bank azonban nem látja ennyire borúsan a helyzetet, bár jóval borúlátóbb, mint volt negyed évvel ezelőtt. A jegybank most azt mondja, lőttek annak, hogy jövőre akár egy parányit is növekedjen az ország gazdasága. Ehelyett inkább recesszióra számíthatunk, most úgy néz ki, a GDP-nk 1 százalékot csökkenhet. Mindezt a vérengző Vlagyimir Putyinnak köszönhetjük, vagy ahogy a pénzintézet kissé cizelláltabban mondja, a növekvő energiaáraknak, a bizonytalanságnak a világpiacokon, valamint az orosz-ukrán háborúnak. Egyetlen jó hír, hogy a szakemberek a gazdasági visszaesés ellenére nem számolnak a munkanélküliség jelentősebb növekedésével, az maradhat a jelenlegi 6-7 százalékos szinten. Még akkor is, ha szerdán olyan hír jelent meg, miszerint több mint 600 dolgozó hagyja el az ország egyik legnagyobb munkaadóját. A kassai acéművek ugyanis leállítja az egyik kóhóját, ami az energiapiacon történő árnövekedéssel függ össze.

És hogy a két szomszédunk, Csehország és Ausztria szerdán éjféltől ideiglenes ellenőrzést vezet be a szlovák határon, az meg a menekültek emelkedő számával függ össze. Főleg Szíriából, Észak-Afrikából és Oroszországból érkeznek a migránsok, és emiatt meg a védelmi miniszter úgy látja, hogy nekünk most feltehetően a magyar határ felé kell fordítanunk a figyelmünket.

Sidó Árpád

Címkék: LÉNYEG