Már nem testi sértéssel, hanem gyilkossági kísérlettel gyanúsítják Horváth Lehelt és fiát

2018. október 12. - 11:12 | Régió

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) testi sértésről gyilkossági kísérletre minősítette át a csótfai (Dunaszerdahelyi járás) Horváth Lehel és fia, Tibor ellen idén márciusban indított büntetőeljárás tárgyát - értesült a Paraméter.

Már nem testi sértéssel, hanem gyilkossági kísérlettel gyanúsítják Horváth Lehelt és fiát
Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróság tárgyalásán 2018 szeptemberében - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A két férfit március 8-án még testi sértés és veszélyes fenyegetés megalapozott gyanúja miatt helyezte előzetes letartóztatásba a Dunaszerdahelyi Járásbíróság. Az akkori hírek szerint egy szóváltást követően a család csótfai otthonában súlyosan bántalmazták az 55 éves H. Lehel 42 éves feleségét (aki a másik gyanúsított, a 22 éves H. Tibor mostohaanyja). Az incidensben valamilyen formában a családdal élő oroszlán is szerepet játszott.

A nő súlyos sérülésekkel - bordatöréssel és összeesett tüdővel - került a dunaszerdahelyi kórházba, miután a két gyanúsított az áldozat szüleinek hegyétei házánál dobta ki őt. 

Abból kifolyólag, hogy Horváth Lehel 2016 óta védett tanúként szerepelt a csallóközi maffia ellen zajló büntetőeljárásban, ügyét a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányságtól a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vette át, ott pedig átminősítették az ellene felhozott vádakat.

Értesülésünket Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette.

"A jogállás H. Lehel esetében különösen súlyos gyilkossági kísérletre, H. Tibor esetében tettestársként elkövetett, különösen súlyos gyilkossági kísérletre változott"

- nyilatkozta szerkesztőségünknek Baloghová. A szóvivő hozzátette, hogy a gyilkossági kísérleten kívül mindkét delikvens esetében továbbra is fennáll a veszélyes fenyegetés gyanúja is. Amennyiben a gyanúsítottak ellen vádat emelnek, és később bűnösnek találják őket, akár életfogytig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak, ami lényegesen súlyosabb, mint a testi sértésért kiszabható 4-15 év.

A csótfai Horváth Lehel volt az, aki 2016-ban életét féltve úgy döntött, felkeresi a rendőrséget, és vádalku ellenében kitálal a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia által 2001 és 2010 között elkövetett legsúlyosabb bűncselekményekről, gyilkosságokról. Horváth már csak azért is tudott ezekről sokat, mert bizonyos gyilkosságok az ő csótfai birtokán történtek, melyek áldozatait rendszerint ő temette el egy munkagéppel.

Horváth Lehelt rendőrök kísérik a Dunaszerdahelyi Járásbíróság tárgyalótermébe 2018. március 8-án - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik!

Horváth Lehel 2016-ban szólalt meg először nyilvánosan, azt követően, hogy vallomása nyomán a hatóságok őrizetbe vették a csallóközi maffia tagjait.

“Nem volt más lehetőségem. Vagyis igazából lehetett volna, de ha azt választom, akkor ma már nem lennék itt” – mondta a lapunknak adott 2016-os interjúban Horváth Lehel arról, miért asszisztált a Sátor Lajos által indítványozott gyilkosságokhoz.

Végül 2010 decemberében ő volt az, aki lelőtte a bűnszervezet főnökét, Sátor Lajost. Elmondása szerint a ravaszt a helyszínen rejtőzködő Kádár Krisztiánnak kellett volna meghúznia, ám ő ezt nem tette meg, így végül Horváth végzett Sátorral. A 10 évig szökésben lévő, ám közben szinte végig a Csallóközben élő maffiafőnök likvidálását elvileg Kádár indítványozta, ő azonban kitartóan tagadja ezt a vádat. Horváth Lehel és Kádár Krisztián között rendkívüli ellentét feszül, mindketten azt mondják, hogy a másiktól való félelem határozta meg kapcsolatukat.

Horváthot nyilvánvalóan a Specializált Büntetőbíróság által vezetett per vádlottjainak egyike sem szívleli különösebben, hiszen alapjában véve ő volt az, aki a vádlottak padjára juttatta a többieket. A vádalku keretén belül Lehel bűnei fölött bizonyos mértékben szemet hunyt volna az igazságszolgáltatás, ám a helyzet megváltozott, amikor márciusban vizsgálati fogságba helyezték. Ennek következtében a vádalkutól elesett, és azokban a gyilkossági ügyekben, melyekben bűnsegédként vagy társtettesként érintett, már gyanúsítottként kezelik.

(db)