Nem kizárt, hogy további személyeket is meggyanúsítanak a Kuciak-gyilkosság ügyében

Arról, hogy állhatott-e valaki Marian Kočner felett, az ügyész egyelőre nem nyilatkozott.

Amint arról korábban beszámoltunk, eljárás indult az előzetes letartóztatásban lévő Marian Kočner vállalkozó ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelése miatt. Kuciakkal együtt a jegyesét, Martina Kušnírovát is meggyilkolták. A gyilkosság megrendelésének motivációja Kuciak újságírói tevékenysége lehetett. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatójukon erősítették meg a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei.

Kočner ellen március 8-án indult eljárás. A felügyelő ügyész hangsúlyozta:

a büntetőeljárás indításáról szóló határozatot nem valamiféle társadalmi kívánalmaknak eleget téve, vagy a média nyomásának hatására, hanem objektív bizonyítékok alapján adták ki, melyeket azonban nem konkretizálhatnak.

A DenníkN viszont úgy tudja, Kočner és a Penta főnöke, Jaroslav Haščák közti kommunikáció lehetett a kulcsfontosságú bizonyíték, Kočner ugyanis néhány nappal a Kuciak-gyilkosság előtt egy sms-ben azt írta Haščáknak, hogy egy férfi likvidálásán dolgozik.

A határozatot csütörtökön küldték el Kočnernek. Ezt követően sor kerül az ő és további személyek kihallgatására. A Kočner ellen indított büntetőeljárást és a többi, már ismert elkövető ellen indított eljárást – azok ellen, akik bármilyen módon részt vettek Ján Kuciak és partnere meggyilkolásában – egy és ugyanazon bűnüggyel összefüggésben hajtják végre. 

Arra a kérdésre, hogy miért csak most indult eljárás Kočner ellen, az ügyész azt válaszolta, hogy eddig nem álltak rendelkezésükre az ehhez szükséges ismeretek.

Hozzátette: a nyomozó azután gyanúsította meg Kočnert, hogy mindannyian meggyőződtek ennek indokoltságáról.

Ezzel a lépéssel a nyomozás időtartama meghosszabbodik, mivel meg kell ismételni a kihallgatásokat. Az a feltételezés, hogy a gyilkosságban részt vett volna olaszországi illetőségű személy, nem igazolódott be. Az Europollal való együttműködés, amely elsősorban a lefoglalt adattömeg elemzésében nyújtott segítséget, tovább folytatódik.

Az öt terhelt ellen egyelőre nem szervezett csoportként, hanem elkövetők csoportjaként folyik eljárás. Hogy ez megváltozik-e, a nyomozás további eredményeitől függ. Az ún. cetlik ügyét, melyeket állítólag Kočner küldözgetett a börtönből, külön vizsgálják ki, de a Kuciak-csapat néhány tagja is részt vesz benne. Mint ismert, Kočner különféle instrukciókat tartalmazó leveleket küldözgetett tavaly november végén a rács mögül Peter Tóthnak, amelyekben arra kérte őt, hogy vegye fel a kapcsolatot bizonyos befolyásos emberekkel, köztük Norbert Bödörrel, illetve egy R.F. szignóval rendelkező illetővel.

Hogy az újságíró és a jegyese meggyilkolásának ügyét végleg tisztázták-e, egyelőre nem egyértelmű, még ha az ÚŠP ügyészei megtalálták is a megrendelőt.

Nem kizárt ugyanis, hogy további személyeket is meggyanúsítanak. Arról, hogy állhatott-e valaki Kočner felett, az ügyész nem nyilatkozott.

Az eredetileg eltitkolt tanúval, Peter Tóthtal kapcsolatban, aki Marian Kočner. megbízásából figyelt meg újságírókat, az ügyész elmondta: az egyes személyek megfigyelése ügyében különálló büntetőeljárás folyik, de azt nem az ÚŠP felügyeli. „Nem tudunk arról, hogy ez az ügy közvetlenül összefüggene Ján Kuciak meggyilkolásával” – mondta a felügyelő ügyész. Tóth vallomását ugyanakkor figyelembe vették, amikor Kočner meggyanúsításáról határoztak.

Jelenleg nincs a nyomozók birtokában az a lőfegyver, amellyel meggyilkolták Ján Kuciakot és jegyesét, Martina Kušnírovát. Az ügyészség azonban tudja, hogy a lőszerrel együtt ki és milyen módon szerezte be azt. Olyan bizonyítékok állnak a rendelkezésére, amelyek tanúsítják, hogy milyen fegyverről van szó és ki módosította azt.

Az ügyészek elmondása szerint ennek a gyilkossági ügynek a felderítésére hatalmas erőfeszítést fejtettek ki. Maga az ügyirat 38 kötetet és több mint 15 ezer oldalt tesz ki. Eddig nyolc esetben hallgattak ki terhelteket, hat esetben kárvallottakat, 17 esetben gyanúsítottakat, és 225 esetben tanúkat. Sor került több szembesítésre és egyéb nyomozati eljárásra, ezen kívül 41 kórbonctani vizsgálatra, 34 nem lakáscélú helyiség vagy telek átkutatására, 53 házkutatásra és 12 helyszínelésre. Hétszázkilencven nyomot rögzítettek, ebből 96 mobilt és táblagépet, 108 pendrive-ot és memóriakártyát, 13 merevlemezt, 26 számítógépet és notebookot, hat autót és több más nyomot.

Az ÚŠP ügyésze arról is tájékoztatott, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolására 2018. február 21-én, 21 órakor került sor. A gyilkosságot egy személy követte el, egy másik személy szállította őt, egy harmadik közvetített, egy negyedik pedig megrendelte azt.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és a jegyesét nagymácsédi családi házukban lőtték le egy 9 mm kaliberű pisztollyal. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Eddig négy gyanúsított – Alena Zsuzsová, aki a gyanú szerint kifizette a gyilkosság árát, Szabó Tamás, aki a gyanú szerint végrehajtotta a gyilkosságot, Miroslav Marček, aki előbbit a gyilkosság helyszínére szállíthatta és Andruskó Zoltán, a feltételezett közvetítő – ellen indult eljárás. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.


(TASR/para)