R7: Kiengedték a dunaszerdahelyi kórházból a sárosfai fiatalokat

2019. január 20. - 15:50 | Régió

A Sárosfáról csütörtökön kórházba szállított fiatalokat vasárnap engedték ki a dunaszerdahelyi kórházból. Mind a négyen hányásra és orrvérzésre panaszkodtak az R7-es építkezési területén Sárosfa határában történt akciót megelőzően.

R7: Kiengedték a dunaszerdahelyi kórházból a sárosfai fiatalokat
Fotó: Paraméter

Mint ismert, csütörtökön délután négy óra körül legalább hárman orrvérzésre és rosszullétre panaszkodtak Sárosfánál, az R7-es építkezési területénél. Röviddel később már munkások rosszullétéről esett szó, a számuk pedig óráról órára nőtt. Először háromról beszéltek, majd nyolcról, illetve 12-ről volt szó. Az építkezésen aznap egy későbbi közlés szerint 16-an dolgoztak.

Az építésvezető jelentette az esetet a mentőszolgálatoknak, miután beosztottjai panaszkodtak valamire. A rendőrök ezután lezárták az utat Sárosfa és Lég között, a tűzoltók pedig védelmi zónát alakítottak ki. A 12 munkás esetében, akik egészségügyi nehézségekre panaszkodtak, végül az Alena Krčová mentőszolgálati szóvivő által közöltek alapján a vizsgálatok nem mutatták ki mérgezés jeleit, közülük senkit nem szállítottak kórházba. A helyszínre érkezett, vegyi szennyezés vizsgálatával foglalkozó kutatócsoportok sem mutatták ki semmilyen veszélyes anyag szivárgását, jelenlétét.

Csütörtökön este azonban néhány fiatalt is kórházba szállítottak Sárosfáról, akik hányingerre és orrvérzésre panaszkodtak. Az egyik fiatallal felvettük a kapcsolatot, miután kórházba került. „A (sárosfai - a szerk. megj.) pályán voltunk kint négy körül a haverokkal. Már akkor éreztem, hogy fáj a hasam, de nem foglalkoztam vele. Fél hat körül tudtuk meg, hogy mi a helyzet” – fejtette ki érdeklődésünkre.

Szavai szerint ezután a futballpályától odamentek, ahol a rendőrök lezárták az utat Lég felé, pár perc után viszont távoztak onnét. „Hazafele mentem, mikor nagyon fájt már a hasam, nagyon szédültem, hányingerem volt, és utána hánytam kétszer is. Az orromból kevés vér szivárgott” – folytatta.

A fiatalok csütörtöktől vasárnapig voltak kórházban, ez idő alatt pedig többször is vettek tőlük vért. Jana Fedáková, a dunaszerdahelyi kórházat is üzemeltető Svet zdravia szóvivője érdeklődésünkre megerősítette, a fiatalokat vasárnap engedték ki a kórházból.

„A három fiatalkorú esetében nem igazolódott be, hogy az egészségi állapotuk összefügg a történtekkel” – nyilatkozta a szóvivő.

Az egyik fiatal megkeresésünkre elmondta, valóban csak vasárnap engedték ki őket a kórházból, holott először úgy volt, hogy 24 órára tartják majd őket bent megfigyelésen.

„Már egyikünknél sem jelentkeztek a tünetek. Nem kaptunk magyarázatot arra, hogy mi okozhatta a rosszullétünket. Sem gyógyszert, sem további tanácsot nem kaptunk” – mondta a fiatal.

A 12 munkás esetében, akik egészségügyi nehézségekre panaszkodtak, végül az Alena Krčová mentőszolgálati szóvivő által közöltek alapján a vizsgálatok nem mutatták ki mérgezés jeleit, közülük senkit nem szállítottak kórházba. Azóta kiderült, a rendőrség és a mentőszolgálatok nagyszabású mozgósítását egy rejtélyes bejelentés előzte meg, majd a veszélyes anyag szivárgásától és a munkások megmérgezésétől eljutottunk odáig, hogy a jelek szerint az egyik munkás aranyere váltotta ki, hogy riadókészültségbe állt a fél Csallóköz.

Mária Linkešová kerületi rendőrszóvivő érdeklődésünkre korábban elárulta, hogy a nyitrai vegyi laboratórium munkatársai által elvégzett mérések negatív eredményéből kifolyólag rémhírterjesztés ügyében indítottak eljárást.


Korábbi beszámolóink a történtekről (időrendi sorrendben):

Orrvérzés és ájulás Sárosfánál - vaklárma lehetett az egész

Érsek a sárosfai helyzetről: „Ezt az egészet valaki kitalálta. Valakinek ez nagyon sokba fog kerülni!”

Elvégezték a vizsgálatokat Sárosfánál - nem bukkantak veszélyes anyag jelenlétére

Munkások panaszkodtak az R7-esnél – Hányás és orrvérzés miatt fiatalok kerültek kórházba Sárosfáról: Van összefüggés?

Rejtélyes bejelentéssel indult a nagyszabású akció az R7-esnél Sárosfán

R7: Aranyeres munkás okozta a sárosfai ribilliót?


(parameter)