Szabadlábra került Ľudovít Makó, aki koronatanú lehet a Gašpar vezette rendőrségnél működő állítólagos maffia ügyében!

2020. november 14. - 11:48 | Belföld

Elengedték a vizsgálati fogságból Ľudovít Makót, aki korábban a Pénzügyi hatóság bűnügyi hivatalát vezette.

Szabadlábra került Ľudovít Makó, aki koronatanú lehet a Gašpar vezette rendőrségnél működő állítólagos maffia ügyében!
Ľudovít Makó - archív felvétel

Makót még szeptemberben vette őrizetbe a NAKA a nyitrai járásbeli Gímes községben, majd személyi szabadság korlátozásával és zsarolással gyanúsították meg, ezt követően szeptember 20-án került vizsgálati fogságba.

Makó korábban elismerte, hogy tegező viszonyban áll a Marian Kočner embereként számontartott Norbert Bödörrel. A korábbi felettese, František Imrecze korábban azt nyilatkozta, hogy a pénzügyőrségre maga Tibor Gašpar, a korábbi országos főrendőr protezsálta be, aki rokoni kapcsolatban áll Bödörrel.

Kapcsolódó cikk:
Rendőrségi igazolványt lobogtatva zsarolták azt az arcot, aki kirabolt egy pénzszállító kocsit - ez is ékesítheti a pénzügyőrség lekapcsolt vezetőjének múltját

Később a sajtó megszellőztette, hogy Makó elkezdett együttműködni a rendőrséggel, október 22-én pedig őrizetbe vették Dušan Kováčik speciális ügyészt és Norbert Paksit, egy magas beosztású rendőrt. Letartóztatásuknak az egyik ismert pozsonyi alvilági bűnszövetkezethez, a Takáč-bandához lehet köze, melynek mindketten segíthettek. Makó Kováčikkal egyetemben gyanúsítottként szerepel egy olyan ügyben is, mely során egy NAKA-nyomozó meggyilkolását készítették elő. Kováčik Makót segíthette az ellene ez ügyben indított eljárásban, továbbá egy korrupciós nyomozásban is.

Kapcsolódó cikk:
Dušan Kováčik segíthetett egy NAKA-nyomozó elleni merénylet előkészítését eltussolni!

Állítólag Makó rendőrséggel való együttműködésének eredménye a Tisztítótűz (Očistec) nevű akció, mely során a rendőrség szinte teljes korábbi vezetését őrizetbe vették: Tibor Gašpar volt országos rendőrkapitányt, Peter Hrašót, a NAKA exigazgatóját, Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes egységének volt vezetőjét, Marián Zetochát, a NAKA hírszerzési egységének volt igazgatóját, Milan Mihálikot, a NAKA pénzügyi rendőrségének volt igazgatóját, valamint Martin Fleischert, a belügyminisztérium gazdasági osztályának volt igazgatóját.

Kapcsolódó cikk:
Kaliňák bajban, a letartóztatottak elkezdtek csiripelni róla is!

Makó szabadlábra kerülését megerősítette Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője is, de csak annyit közölt, hogy a felügyelő ügyész adott rá utasítást, illetve azt, hogy a szabadlábra helyezésben közrejátszott az eljárás során tanúsított magatartása is.

A Joj TV információi szerint Makó csütörtökön vallomást tett a rendőrségen, mely kapcsán kihallgatták Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes egységének korábbi vezetőjét is. Utóbbi ügyvédje, Miroslav Zobok ezt megerősítette, hozzátéve, hogy a kihallgatást megszakították. Ő úgy véli, Makót valamilyen eljárásbeli hiba miatt bocsáthatták szabadon.

Makó ügyvédje, Zoltán Perhács nem tudott nyilatkozni a szabadon engedéséről.

(Joj TV/parameter)