A Szövetség elnöksége is rábólintott a névváltoztatásra, a Magyar Fórum szerint egyre fogy az idő

2023. március 28. - 18:45 | Belföld

A Szövetség Elnöksége ma (kedden) egyetértett a Híd Platform javaslatával, és kész módosítani a nevét annak érdekében, hogy folytatódjanak a tárgyalások a Magyar Fórummal (MF). Az MF hivatalos tájékoztatást még nem kapott, a megbeszélések február elején történt megszakadása óta azonban már szlovák pártokkal is tárgyaltak Simon Zsolték.

A Szövetség elnöksége is rábólintott a névváltoztatásra, a Magyar Fórum szerint egyre fogy az idő
Az első tárgyalás még januárban volt (Fotó: Paraméter)

A Szövetség folytatná a februárban megszakadt tárgyalásokat a Magyar Fórummal, a párt elnöksége kész a kompromisszumokra is a megegyezés érdekében, a céljuk, hogy egy közös magyar lista legyen.

„Az elnökségi tagok meggyőződése, hogy a feleknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a szlovákiai magyar választóknak ne két magyar lista közül kelljen választaniuk” – tájékoztatta a Paramétert a Szövetség.

Februárban azon akadtak el a tárgyalások, hogy a Magyar Fórum feltételül szabta a Szövetség nevének módosítását Szövetség – Magyar Fórumra.

„A Szövetség vezetői készen állnak az egyezséghez szükséges kompromisszumok megkötésére. Az elnökség elfogadhatónak tartja a párt nevében a Magyar Fórum kiegészítést” – tájékoztatott a Szövetség.

A névváltoztatás lehetőségét a hétvégén javasolta a Híd Platform közgyűlése, az elnökség döntése azt jelentheti, hogy a javaslattal a másik két platform is egyetért.

Simon: a névváltoztatás csak a kezdet

A Magyar Fórum ma még nem kapott hivatalos tájékoztatást a tárgyalások lehetséges folytatásáról. „Majd akkor foglalkozunk ezzel a témával, ha hivatalos tájékoztatást kapunk a Szövetségtől” – mondta a Paraméternek Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. Simon egyelőre óvatosan áll a Szövetség tárgyalási hajlandóságához, és szerinte egyre jobban szorít az idő.

„A névváltoztatást április végéig el kell fogadni, és természetesen nemcsak a névről van szó, más kérdésekben is meg kell egyeznünk” – mondta Simon. – Mi most szlovák pártokkal is tárgyalunk, és ez az egyeztetés a vége felé közeledik.”

Simon óvatos a Szövetségen belüli hatáskörvita miatt is. Berényi József, az Magyar Konzervatív Platform (MKP) elnöke szerint ugyanis a párt listáját a pártelnök is jóváhagyhatja, a másik két platform szerint azonban ez a párt grémiuma és az országos tanács hatásköre.

„Ilyen körülmények között fennáll a veszélye annak, hogy megegyezünk valamiben, és végül mégsem leszünk rajta a listán” – mondta Simon.

A Magyar Fórumnak a legutóbbi információk szerint csak a Híd Platform és az Összefogás Platform kínálnak helyeket a saját kvótájukból a Szövetség listáján. Az MKP csak három helyet kínált fel nem pártttagoknak, és Berényiék szerint a Magyar Fórum nem is konzervatív párt, ezért ebből ők nem kaphatnak.