Fico állapotától függetlenül zakatol a parlamenti gőzhenger

Post Image

Fico állapotától függetlenül zakatol a parlamenti gőzhenger

Headphones icon
05:40
camera

2

Fico állapotától függetlenül zakatol a parlamenti gőzhenger

Fotó: TASR 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Ódor jó úton van Brüsszel felé

Ódor Lajos úgy gondolja, a Progresszív Szlovákia csapatában jóval többet tehet a szlovákiai magyarokért, mint amennyit a parlamenti küszöb alatt rostokoló Magyar Szövetségben tehetne. A korábbi kormányfő ezt a Paraméternek nyilatkozta annak a videópodcast-sorozatnak az első epizódjában, amelyben a közelgő európai parlamenti választások előtt néhány képviselőjelöltet mutatunk be olvasóinknak egy-egy beszélgetés keretében. A PS listavezetője az európai parlamenti választások margójára elmondja, tervei ellenére azért tért vissza mégis a politikába, mert Robert Fico kormánya nagy vehemenciával látott hozzá a demokratikus intézményrendszer lebontásához. „Nagyon beindult ez a gőzhenger” – mondja az interjúban Ódor, aki nem számított ennyire radikális lépésekre az ősszel hatalomra került kormánykoalíciótól. 

„A kormány magasról tesz arra, hogy mi lesz azokkal, akik nem az ő szavazói” – fogalmaz a szakértői kormány korábbi miniszterelnöke.

Ódor Lajos a közel félórás beszélgetésben elmondja, miért éppen a PS-re esett a választása. Azt is megkérdeztük tőle, hogyan emlékszik a Forró Krisztiánnal folytatott találkozójára, és hogy mivel tudna konkrétan hozzájárulni a szlovákiai magyar kisebbség helyzetének javításához?

A Progresszív Szlovákia DNS-ében benne van a kisebbségi politika, véli Ódor, aki szeretné, hogy a PS – akárcsak öt évvel ezelőtt – most is megnyerje az európai parlamenti választásokat. Az ő brüsszeli mandátuma a mozgalom népszerűsége fényében máris borítékolható.

EP-választási interjú:

Felragyoghat Fico csillaga

Persze ehhez még a választóknak is lesz egy-két szava.  Elemzők szerint a Smer pártelnök-kormányfőjét ért, éppen egy héttel ezelőtti merénylet nyomán kilőhet a legnagyobb kormánypárt népszerűsége. A gyilkossági kísérlet ugyanis megnyomhatja a választókban a mártír-billentyűt, és sokan már csak sajnálatból is a Smerre szavazhatnak június 8-án. 

A sajnálkozás persze teljesen helyénvaló, hiszen Robert Fico állapota bár stabil, továbbra is súlyos. Ezért aztán szó sem lehet a Pozsonyba szállításáról – mondta Robert Kaliňák, aki ugyan nemrég bejelentette, hogy ezentúl a besztercebányai kórház tájékoztat majd a miniszterelnök állapotáról, de láthatóan nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy a Biztonsági Tanács szerdai, rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón ne számoljon be főnöke hogylétéről.

Ügyészkedés

Az ülésen részt vett Maroš Žilinka főügyész is, aki elmondta: még az sem kizárt, hogy terrortámadásnak fogják minősíteni a kormányfő elleni merényletet. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter pedig arról számolt be, hogy a rendőrség már 48 személy ellen indított vizsgálatot bűncselekmény nyilvános pártolásának gyanúja miatt. Ezt egyébként érdemes komolyan venni, hiszen akár egy évre is rács mögé kerülhet, aki például annak a meggyőződésének adna hangot, hogy a merénylő jól tette, amit tett. Nem állítjuk, hogy akkor is rács mögé kerülhet valaki, ha nyom egy lájkot a Fico elleni gyilkossági kísérletről szóló cikk alá, de a dolgok jelenlegi állása mellett ezt sem érdemes kipróbálni, mivel többen már vizsgálati fogságban csücsülnek bűnpártolás vádjával.

Ozoráki példa

Talán sohasem szolgáltatnak viszont igazságot abban a húszéves ügyben, amelyről a Paraméteren olvashatnak részleteket. Ozorák Jolán esetéről van szó, akinek 2003-tól kezdve fizetett ki több millió euró bérleti díjat az a dunaszedrdahelyi iskola, amelynek fenntartója, korábban igazgatója volt. Tíz évig tartott, mire 2014-ben vádat emeltek a nő ellen szubvenciós csalás miatt, újabb tíz évvel később pedig most felfüggesztették a büntetőpert Ozorákné egészégi állapota miatt.  A rendkívül szövevényes ügy tanulságaként megfogalmazható példabeszéd úgy kezdődhetne, hogy ha elég pofátlanul és elég nagyban csalsz, akár évtizedekig is nyugodtan élvezheted „munkád” eredményét.

Az Ozorák-ügy története:

A parlament nem pihen

És hamarosan elégedetten hátradőlhetnek a kormánykoalíció parlamenti képviselői is, hiszen amíg a kormányfő Besztercebányán lábadozik, ők folytatják a Fico által beígért „reformok” megvalósítását.  Szerdán sem tétlenkedtek a honatyák és -anyák: sikerült második olvasatba utalniuk a közszolgálati rádió és televízió bedarálását lehetővé tevő törvénytervezetet, amely ellen hiába tiltakoznak az újságírók, az emberjogi biztos vagy akár a köztársasági elnök. Amit a fejébe vett a Szlovák Nemzeti Párt, azt a koalíciós partnerei segítenek megvalósítani.

Felkészül a Kisebbségi Kulturális Alap.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program