Dušan Kováčik lemondott a speciális ügyészi pozíciójáról

2020. november 12. - 11:56 | Belföld

Dušan Kováčik csütörtökön lemondott a speciális ügyész pozíciójáról – írja a Denník N. Az információt Grendel Gábor (OĽANO), a parlament alelnöke is megerősítette.

Dušan Kováčik lemondott a speciális ügyészi pozíciójáról
Fotó: TASR

Grendel az újságíróknak felolvasta a levelet, amelyben Kováčik bejelentette a döntését a parlamentnek. A levél november 10-ei keltezésű. Az új speciális ügyész megválasztásának időpontját még nem tűzték ki.

A felolvasott levél szerint a speciális ügyész arra hivatkozva mondott le a funkciójáról, hogy jogerőssé vált a Speciális Büntetőbíróság október 25-ei határozata, amely elrendelte Kováčik előzetes letartóztatását. A parlament alelnöke személy szerint úgy véli, hogy Kováčik az adott helyzetben a legracionálisabb döntést hozta meg.

Hozzátette: Kováčik döntéséből az következik, hogy a parlamentnek új speciális ügyészt kell választania. Ennek időpontjáról és a további lépésekről tájékoztatni fognak. Grendel szerint nem valószínű, hogy össze fogják kötni a főügyészválasztással.

Mint ismert, Dušan Kováčikot a pozsonyi Takáč-bűnbanda segítésével gyanúsítják. A Denník N korábbi cikke szerint a meggyanúsításnak köze lehet egy megvesztegetéshez annak kapcsán, ahogyan az ügyészség eljárt a Takáč-klán legutóbbi vezetője, Ľubomír Kudlička 2017-es szabadlábra helyezésekor. Kudličkát 2017-es őrizetbe vétele után a Specializált Büntetőbíróság nemrégiben kinevezett elnöke, Ján Hrubala akkoriban az előkészítő eljárás bírójaként, 100 ezer eurós óvadék ellenében szabadon engedte.

A Denník N szerint azonban a speciális ügyész esetében felmerült annak gyanúja is, hogy egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítését is segíthette fedezni. A gyilkosság előkészítésével Ľudovít Makót, Marian Kočnert és további három személyt gyanúsítanak. Kováčik az ez ügyben indult nyomozást segíthetett akadályozni azáltal, hogy Makónak dokumentumokat adott át az ügyről.

A NAKA október 22-én vette őrizetbe Dušan Kováčikot és vele egyidejűleg Norbert Paksi magas beosztású rendőrtisztet.A főügyész első helyettese, Viera Kováčiková, aki pillanatnyilag megbízottként vezeti a Legfőbb Ügyészséget, még aznap döntött Kováčik ügyészi funkciójának felfüggesztéséről.

A Specializált Büntetőbíróság bírónője október végén döntött arról, hogy Kováčik és a vele egyidejűleg letartóztatott Norbert Paksi is vizsgálati fogságba kerül. A Legfelsőbb Bíróság kedden elutasította Dušan Kováčik panaszát, így továbbra is rács mögött marad.

Kapcsolódó cikkek:

(Denník N/TASR/para)