Hiába az ügyész fellebbezése, nem vonulnak rács mögé a súlyos korrupciós ügyek koronatanúi

2022. április 12. - 11:16 | Belföld

A Pénzügyi Hatóság bűnügyi részlegének korábbi vezetője, Ľudovít Makó és a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) volt igazgatóhelyettese, Boris Beňa nem kerül előzetes letartóztatásba. Erről kedden a Pozsonyi Kerületi Bíróság döntött, amely elutasította az ügyész panaszát.

Hiába az ügyész fellebbezése, nem vonulnak rács mögé a súlyos korrupciós ügyek koronatanúi
Ľudovít Makó (Fotó: TASR)

Az ügyész a pozsonyi III-as számú járásbíróság döntése ellen nyújtott be panaszt, annak értelmében ugyanis nem helyezték előzetes letartóztatásba Makót és Beňát. Iveta Halvoňová bírónő azzal magyarázta a döntést, hogy a büntetőeljárás nem indokolt.

Makót és Beňát április elején tartóztatták le. Mindkettőjüket a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyészének felügyeletével vették őrizetbe, és hamis tanúzással, hamis esküvel gyanúsítják őket. Az eset Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató és Zoroslav Kollár nagyvállalkozó ügyéhez kötődik – a gyanú szerint a páros hamisan tanúskodhatott a SIS exigazgatója ellen.

Az ügyész azért javasolta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését, mert szerinte fennáll a veszélye, hogy elmenekülnek és elrejtőznek, illetve befolyásolhatják a nyomozást és folytathatják a bűncselekményt. Az ügyész rámutatott, hogy mindkét gyanúsított rendszeresen utazik külföldre, ahol üzleti tevékenységet folytatnak, megvannak a kapcsolataik, amelyeket felhasználhatnak, hogy meneküljenek az igazságszolgáltatás elől. Az ügyész emellett feltételezi, hogy bár Beňa és Makó külön-külön utaztak külföldre, ott azonban találkoztak. Mindkettőjük esetében a legszigorúbb, kollúziós fogságot javasolta, hogy ne tudják befolyásolni sem a nyomozást, sem a tanúkat.

Az ügy egy 40 ezer eurós kenőpénzhez kapcsolódik, amelyet a gyanú szerint Zoroslav Kollár csődügyvéd Makón keresztül szolgáltatott Beňának és a korábbi SIS-igazgatónak, cserébe pedig azt kérte, hogy a titkosszolgálat ne szaglásszon körülötte. Makó azt állítja, hogy a 20 ezres borítékot Beňának, a másik 20 ezret pedig közvetlenül Pčolinskýnak adta át. Pčolinskýt emiatt tavaly letartóztatták és márciusban meg is gyanúsították, később pedig más vesztegetési ügyben is felmerült a neve. Jozef Kandera főügyészhelyettes azonban augusztus végén a hírhedt 363-as paragrafusra hivatkozva hatályon kívül helyezte a Pčolinskýre és Kollárra vonatkozó határozatot.

Idén februárban viszont a nyomozó ismét meggyanúsította a SIS egykori vezetőjét korrupciós bűncselekménnyel. Rajta kívül a csődügyvéd ellen is eljárást indítottak, ugyancsak korrupció gyanúja miatt. Mivel Pčolinský továbbra is kitart amellett, hogy ártatlan, úgy döntött, ismét tesz egy próbát, és március végén javasolta ügyének leállítását a 363-as paragrafus segítségével.

Kapcsolódó cikkek:


(TASR/para)