Koronatanúból vádlott - Öt gyilkosság miatt indul büntetőper Horváth Lehel ellen

2020. szeptember 22. - 15:48 | Régió

A Speciális Ügyészség vádemelési javaslatot nyújtott be a Specializált Büntetőbíróságon a csótfai (Dunaszerdahelyi járás) Horváth Lehel ellen - értesült a Paraméter.

Koronatanúból vádlott - Öt gyilkosság miatt indul büntetőper Horváth Lehel ellen
Horváth Lehel 2020. júliusában tanúként a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter)

Értesülésünket megerősítette az egykori dunaszerdahelyi maffia büntetőügyeit felügyelő ügyész is, aki még szeptember első felében juttatta el a vonatkozó vádiratot a bazini Specializált Büntetőbíróságra.

Horváth Lehel neve akkor vált országosan ismertté, amikor 2016-ban az ő beismerő vallomása alapján sikerült elfogni Szlovákia legvéresebb bűnszervezetének még életben lévő tagjait. A Csallóközben működő, Sátor Lajos-féle maffia legtöbb tagját azóta letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, mások ellen pedig jelenleg is büntetőper zajlik.

Mivel Horváth 2016-ban vádalkut kötött a hatóságokkal, neki nem kellett volna börtönbe kerülnie. Ügyében akkor történt fordulat, amikor 2018 márciusában előzetes letartóztatásba helyezték a felesége ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt.

Idén áprilisban a bíróság - főként eljárásbeli hibákra hivatkozva, illetve megfelelő bizonyítottság hiányában - felmentette őt a gyilkossági kísérlet vádja alól. Ez viszont mit sem változtatott azon, hogy a bűnüldöző szervek semmisnek nyilvánították négy évvel ezelőtti vádalkuját, és büntetőeljárást indítottak ellene olyan maffiagyilkosságok miatt, melyekben korábban ő is részt vett. Áprilisban Horváth egy hetet tölthetett el szabadlábon, aztán a Legfelsőbb Bíróság újra vizsgálati fogságba helyezte őt.

Horváth Lehelt 2020. április 16-án helyezte vizsgálati fogságba a Legfelsőbb Bíróság (Fotó: Paraméter)

Öt gyilkosság, egy lopás

Azon kívül, hogy a családi viszállyal kapcsolatos büntetőügy hamarosan másodfokon folytatódhat, Horváth Lehelnek most még súlyosabb vádakkal kell szembenéznie.

A Speciális Ügyészség által frissen benyújtott vádirat öt gyilkosságot, és egy nagy értékre elkövetett lopást ír a számlájára. A bűncselekményekben társtettesként vett részt, és elkövetésüket korábban - még tanúként - többé-kevésbé beismerte.

Az öt gyilkosság közül négy bűncselekmény esetében már született ítélet a Specializált Büntetőbíróságon: az áldozatok L. Gellért és D. János - mindketten a Sátor-féle bűnszervezet "fehér lovai" -, valamint Reisz Andor, és maga a bűnszervezet irányítója, Sátor Lajos voltak.

Az ötödik gyilkosság áldozata a dunaszerdahelyi Karika Csaba, akit a vád szerint egy helyi bankban lévő széf kirablása után tett el láb alól a Sátor Lajos-féle bűnszervezet még a 2000-es évek első felében.

Horváth Lehel büntetőpere várhatóan még az ősszel kezdetét veszi a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A vádlottat 15 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

(db)