A NAKA ismét Kičura sötét ügyei kapcsán razziázik!

2020. július 29. - 09:24 | Belföld

Kedden reggel folytatja a NAKA a Tartalék (Rezerva) nevű akcióját.

A NAKA ismét Kičura sötét ügyei kapcsán razziázik!
Illusztráció

A rendőrség a Facebookon közölte, hogy a reggeli óráktól razziát tartanak a Zsolnai és Trencséni kerületben az Állami Tartalékalapnál történt korrupciós ügyek kapcsán. A nyomozás érdekeire hivatkozva azonban egyebet nem árultak el.

Ján Rudolf, az Állami Tartalékalap elnöke a szerdai rendőrségi akcióval kapcsolatban azt közölte a TASR-rel, hogy a SŠHR jelenlegi vezetése aktívan együttműködik a NAKA-val, ezért nem nyilatkozik a rendőrségi intézkedésekről. „Az SŠHR vezetősége pozitívan értékeli a NAKA minden olyan lépését, amely hozzájárul ahhoz, hogy fény derüljön az előző vezetőség tevékenységére, illetve elősegíti annak büntetőjogi felelősségre vonását” – jegyezte meg Rudolf.

Az Állami Tartalékalap igazgatóját, Kajetán Kičurát a Matovič-kormány váltotta le március végén, miután gyanús közbeszerzésekre derült fény az állami szervnél a koronavírus-járvány kezdetén. A NAKA áprilisban vette őrizetbe Kičurát, majd vizsgálati fogságba helyezték, illetve korrupcióval és pénzmosással gyanúsították meg korábbi cselekmények alapján.

Kičura fellebbezett a vizsgálati fogsága ellen, panaszát azonban a Legfelsőbb Bíróság július közepén alaptalannak minősítette. Kičura kollúziós fogságban van, ami a személyi szabadság korlátozásának egyik legszigorúbb módja, és akkor szabják ki, amikor fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított szabadlábon összejátszana tanúkkal, befolyásolná őket, vagy más módon próbálná akadályozni a nyomozást. Ilyen vizsgálati fogság esetén az ügyész felügyeli teljes mértékben a gyanúsított fogva tartását, ő hagyja jóvá a telefonhívásait és ellenőrzi a postáját is.

A korrupciós ügy másik gyanúsítottja egy bizonyos Miroslav Solava, akitől Kičura több mint 220 ezer eurónyi kenőpénzt kaphatott, noha mindketten állítják, csupán kölcsönről volt szó. Kičura édesapjának számlájára ugyanakkor 2017 márciusa és augusztusa között hat részletben érkezett meg a fent említett összeg, a számlához pedig Kičurának is hozzáférése volt. A pénz Solavától érkezett.

Néhány hete Kičura széfjében aranyrudakat találtak, amit a smeres figura azzal próbált megmagyarázni, hogy ezt a családja megspórolta.

A járványhelyzet elején, még a Pellegrini-kormány idején felmerült, hogy Kičura megdrágított, ráadásul rossz minőségű védőfelszerelést vásárolt az Állami Tartalékalapnak. A rendőrség ez ügyben is nyomoz. Amikor pedig a tartalékalappal kapcsolatban mindenki azon csámcsogott, hogy ott a vezetőség bakit bakira halmozott, Kičura fia a fővárosban vett pár lakást. És még csak hitelre sem volt szüksége.

(TASR/parameter)