Mit lehet tudni Kočner kulcsemberéről, aki Pumukli trénere is egyben?

2020. január 20. - 12:01 | Belföld

Hétfőn folytatódik Szlovákia történetének legnagyobb figyelemmel kísért tárgyalássorozata, Ján Kuciak és kedvese, Martina Kušnírová meggyilkolásának büntetőpere. A tárgyalás második hetének első napján kihallgatják Norbert Bödör nyitrai vállalkozót is. Hogy ki ez a Bödör, azt a threemás kommunikációja alapján a DenníkN foglalta össze.

Mit lehet tudni Kočner kulcsemberéről, aki Pumukli trénere is egyben?
Bödör magába száll (Fotó: TASR)

Norbert Bödör Végh "Pumukli" Attila bősi MMA harcos trénere és a Smerrel jó kapcsolatokat ápoló, az állami megrendelésekben lubickoló nyitrai Bonul őrző-védő vállalat tulajdonosának, Miroslav Bödörnek a fia. Ez a cég rengeteg állami megrendelést nyert az elmúlt években. A Threema nevezetű csevegő alaklamzásből kinyert kommunikáció alapján egyértelműnek tűnik, hogy a fiatalabbik Bödör kiterjedt kapcsolatai miatt összekötőként tevékenykedett a rendőrségi vezetés valamint Dušan Kováčik speciális ügyész, illetve Marian Kočner között, amely feltételezést a különleges ügyész elutasítja.

A rendőrség 2019 májusában fért hozzá a kočneres Threema anyaghoz, amit aztán Ján Šanta ügyész fel is használt a Markíza televízióval szemben benyújtott, a gyanú szerint hamis váltók ügyében. A rendőrség szerint az is nyilvánvaló, hogy Bödör a hatóságok adatbázisához hozzáférve több ízben átvilágíttatott néhány személyt, és tájékoztatta a nagyvállalkozót különböző ügyekben - így a Kuciak-gyilkosság miatt - folytatott nyomozások állásáról.

Kočner Bödörrel egymás között átvették a titkosszolgálat helyzetét, azt is, mire lehet számítani a rendőrség berkein belül és az ügyészségen. Kočner megpróbálta rábeszélni Bödört, hogy segítsen neki elintézni, az ellene folytatott eljárásokban kik - konkrétan melyik nyomozó és ügyész - kezeljék az ügyeit.

Amikor Peter Tóth, korábbi SIS-es vezető, aki a zűrös vállalkozó jobbkezének számított, hátat fordított Kočnernek, arról is beszélt, hogy Bödör anyagilag támogatta az újságírók titkos megfigyelését is.

Hogy Bödör csápjai miért nyúltak messzire, arra magyarázatot adhat a rokoni kapcsolata a korábbi rendőrfőkapitánnyal, Tibor Gašparral, akit a Kuciak-gyilkosság után elűzött a népharag. Ahogy a DenníkN írja, szinte legendák keringtek arról, a nyitrai férfinek milyen befolyása volt a rendőrségen belül.

A Speciális Ügyészi Hivatal alkalmazottja, Dagmar Mištíková ügyész volt az egyik személy, akiről Bödör rendőrségi kapcsolatainak segítségével információkat akart gyűjteni Kočner. Kočner igyekezett megtudni a nyitrai vállalkozótól, hogy ki vizsgálja a Donovalyn található ingatlanokkal kapcsolatos kérdést és a bacsfai Welten golfpályája ügyeit. Ezeket az ügyeket eleinte olyan ügyész és rendőrök kapták meg, akik Kočner üzenetei alapján közel álltak hozzá, később azonban átadták ezeket Mištíkovának.

„JUDr. Dagmar Mištíková…“ – írta Kočner Bödörnek. Ez az üzenet tartalmazta az ügyész születési nevét és dátumát is. „Kérlek, amennyiben lehetséges, szükségem lenne a pókra.“ - utalt a bizniszmen a rendőrségnél használatos kapcsolati hálózatot ábrázoló diagramra.

„Persze“ – válaszolt Bödör, majd Kočner hozzátette, a gyerekei adatait is kéri, ha vannak neki.

És ez a fajta kérés nem volt rendkívüli dolog, elég gyakran fanyalodott ilyen információkra Kočner. Volt olyan banális eset is, hogy a kuciak-gyilkosság megrendelésével is megvádolt vállalkozónak úgy tűnt, egy autó szokta őt követni. A rendszáma alapján azt is kivizsgáltatta, kihez tartozik a kocsi.

Amikor a Kočnerhez közel álló egyik nyomozó jelezte, felhagy a rendőrségi munkával és civilbe vonul, gyorsan megkérte Bödört, hogy az szólítsa meg „Béďát“, azaz Bernard Slobodníkot, a pénzügyőrség vezetőjét, hasson oda, a nyomozó ne hagyja el a pályát, mert Kočner azt szerette volna, ha befejezi a nyomozást ellenlábasa, Daniel Lipšic ügyvéd ellen. Slobodníkról ismert volt, hogy nagyon jó kapcsolatokat ápol Bödörrel.

A Threemából az is kiderült, hogy a Speciális Ügyészségnél Dušan Kováčik volt Bödör embere, akivel gyakran találkozgatott. Bár az is nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyész nem Kočner kívánsága szerint dolgozott. Így például az üzletember egy másik ügyét, a Technopolt Maroš Žilinkának adta, akit Kočner annyira nem kedvelt, hogy el is akarta tenni láb alól.

Ettől még Kováčikot gyanúsítják azzal, hogy Bödör beelőzte a hatóságokat: amikor a Speciális Ügyészség hivatala letartóztatási parancsot adott ki a vállalkozó ellen, hogy előállítsák kihallgatásra, Bödör ezt megtudta és önként jelentkezett a rendőrségen, ahol kijelentette: kész együttműködni a hatóságokkal. A rendőröket és az illetékes ügyészt is meglepte, hogy Bödör tudott az ellene kiadott letartóztatási parancsról.

2017 novemberében Kočner és Bödör a főügyészről, Jaromír Čižnárról irogattak, meg arról hogy elégedetlenek a munkájával. Kočner amúgy is fájlalta, hogy Dobroslav Trnka, a korábbi főügyész "elvesztését" követően hanyatlott a befolyása az ügyészségen. Robert Ficóval kapcsolatban -akit maguk között csak főnöknek hívtak - meg is jegyezte Bödörnek, hogy a legnagyobb hiba volt félreállítani „Dobrošt" és Štefan Harabin korábbi főbírót.

"A legfontosabb kezünkbe tartani a főügyészséget. A főnököt neked kell erről meggyőznöd! Tudatosítja a főnök, hogy még a kormány megbízatási idejének lejárta előtt meg kell választani az új főügyészt?" - írta Kočner Bödörnek. Mint ismeretes, Jaromír Čižnár hivatali ideje ebben az évben jár le, az utódját már az új összetételű parlament választja meg. 2018 januárjában így írt a minden lében kanál bizniszmen a nyitrai kollégájának: "úgy tűnik, a főnökkel már csak mi ketten maradtunk". Mi ketten, ebbe beleértem a te embereidet is. A havert is - utalt a haver név alatt futó országos rendőrfőkapitányra, Gašparra.

Ján Kuciak meggyilkolását követően Kočnert félelemmel töltötte el a Smer jövője. Negatívan értékelte Fico azon lépéseit, amelyek szerinte a párt helyzetét gyengítették. Még egy tervet is megfogalmazott, ami segítette volna a Smer megmaradását a hatalomban, mert különben, ahogy fogalmazott: "Mind a börtönben végezzük". Ebben - szerencsére - igaza is lett: Marian Kočner már 2018 júniusa óta rács mögött ül.

(DenníkN)